Svenska speedwaylöftet Kim Nilsson är just nu på amerikansk mark för ett par veckors träning och tävling. Nyligen deltog han i en stor racingkväll i södra Kalifornien, där det blev tre heatsegrar. Race Magazines egen ”USA-korre” Lasse Larsson hjälper Kim ”over there” och har lämnat en spännande reseskildring.

Jag trodde vid min ålder jag sett och varit med om det mesta men det finns tydligen fortfarande saker att uppleva!

Men låt mig börja från början, upp Kl.05.00 för att tillsammans med Rospiggarnas speedwayförare Kim Nilsson, åka till Glen Helens REM race i motocross. Kim är här för att träna speedway under 3 veckor för att komma väl förberedd till årets säsong  men då han även är en skaplig motocross åkare så ville han även åka crosstävlingar när tillfälle ges. Nog blåste det skapligt på vägen dit, bilen ”vandrade” mellan filerna så det gällde att hålla i ratten. När vi anlände  till tävlingsplatsen så döm av vår förvåning så fanns inga där. Allt inställd! Det blåste ”småspik” över nejden så man kan förstå att det skulle nog inte varit trevligt att åka cross och ”blåsa” av banan vid varenda hopp!

Så vad gör man då? Jo man vänder och börjar färden till Perris i södra Kalifornien där det skulle köras speedwaytävling på kvällen. Perris är för övrigt en motorsportpark, med crossbanor, flattrackbana och även en fullgod speedwayarena. Där fick Kim chansen att träna lite motocross i dryga timmen då vi hade gått om tid, speedwayen skulle inte börja förrän 17.00

Hur kom det sig då att Kim skulle få åka denna speedwaytävling? Jo det var så enkelt  att med ett par telefonsamtal så var han inbjuden att delta i vad som sades vara en lagtävling och då det fattades en förare i laget som hette Vikings, så blev han inbjuden att tävla för dem. Det lät ju hur bra som helst, perfekt träning istället för att ligga och ”mala” för sig själv.

Och speedwaytävling blev det, dock ej kanske inte riktigt som vi är vana vid från serierna hemma i Sverige. Lagtävlingen var i och för sig faktiskt lika som hemma, fyra förare på startlinjen, samma poängberäkning och så vidare men sen blev det lite annorlunda! Det visade sig nämligen att förutom lagspeedwayen så var det ytterligare  en del klasser som skulle tävla. Två andra lag åkte en seriematch, sidovagns heat, 150 kubiks i 2 divisioner, supportklass, Pee Wee klass och juniorspeedway, allt i en härlig blandning.

Allt som allt kördes det 54 heat (ja ni läste rätt, 54 heat) på tre timmar och 20 minuter vilket inkluderade en 20 minuters paus för banpreparering. Först fick vi ut ett program för Vikings vs Rebels, Kim skulle åka heat 3, 6, 10 samt heat 13 och sen eventuellt nominerings heatet. Lätt som en plätt trodde man ju, serie speedway har man ju varit på förut.

Nästa programblad som kom ut så visade det sig vara heat 6, 18, 26 samt heat 38 i det stora hela, men fortfarande 3-6-10-13 i lagtävlingen!
Tur att man inte lider av dåliga nerver, här gällde det att hålla sig cool.

Sällan har jag sett så mycket underhållande speedway som denna kväll. Täta heat med härliga omkörningar i samtliga klasser och att se ”småttingarna” på sina trimmade småhojar var en fröjd för ögat.
Jag frågade Kim ett flertal gånger hur kunde det komma sig att det var så bra heat och svaret var hela tiden detsamma. Det är ljuddämparna!
Man kör alltså med dom gamla ljuddämparna som gör att cyklarna ”drar” jämnt, vilket gör att förarna kan lita på grejorna. För en utomstående kan man ju då undra hur kan beslutsfattarna tillåta det vi åker med därhemma som gör att olycksstatistiken ökar?
De borde skämmas!

Hur gick det då för Kim under denna ”cirkus” (tänk om vi fick åka ett sänt här race hemma, vilken ”helkväll” för oss motorbitna)!
Jo i hans första heat som var det 3:e som blev det 6:e (hänger ni med?) så passade dom på att vattna banan precis innan start. Kim gjorde en perfekt start från fjärde banan, dök in i svängen där det var ”glansis” och hamnade i planket.
Efter detta var det idel tre-poängare och med beröm godkänt! Jag längtar till Parken i Hallstavik för att se hur året kommer att bli! Jag vill också avsluta med att ”jänkarna” har ett helt gäng 15-16 åringar som kommer att ”knacka på dörren”  inom en snar framtid”

Bästa hälsningar,
Lars ”amerikalasse” Larsson