Reträtten är total i Polen. Nu körs det med de nya ljuddämparna även i polska ligan.
Ändringen infördes i och med dagens ligaomgång. Serieledande Zielona Gora verkade bara gynnas av bytet. Men trots hemmaseger med hela 54–35 mot mästarna Leszno uppskattade Jonas Davidsson varken den hala banan eller de nya dämparna.
– Jag föredrar banor med fäste och de gamla dämparna, fastslog han i en intervju.

Jonas Davidsson
Det blev seger för Jonas Davidssons Zielona Gora när de nya ljuddämparna blev obligatoriska även i den polska ligan.

Smällen i förra omgången mot Gorzow (33–56) – när Rafal Dobrucki blev svårt ryggskadad – var ett undantag för Falubaz Zielona Gora. Det guldsvarta laget är en effektiv segermaskin. Ikväll blev det odiskutabla 54–35 hemma mot titelförsvararna Unia Leszno. Hemmalagets årsfärska förstärkningar Andreas Jonsson och Jonas Davidsson hade stor del i sjätte vinsten för året. Den duon var tillsammans med Piotr Protasiewicz lika med serieettans främsta poängplockare i drabbningen.
Givetvis var det glada miner i hemmalägret. Valet att köra rider replacement för Rafal Dobrucki fungerade ypperligt. Lagets toppar axlade ansvaret att dryga ut körschemat med ett heat extra vardera. Inte minst Jonas Davidsson som med sina 11+1 producerade sin bästa polska ligainsats för året.
Men östgöten jublade ändå med måtta. Han kände väl, liksom de allra flesta, att det var en vansinnigt tråkig match. Från och med dagens omgång har även polackerna övergått till de nya ljuddämparna i sitt seriesystem. Den här kvällsmatchen var ett typexempel på hur trista och andefattiga heaten kan bli med den nya sorten.
Jonas Davidsson var lite uppgiven när han hälsade på i intervjuhörnan och fick frågan om starterna var viktigaste segerreceptet för aftonen.
– Det blev ju så i och med att vi gjorde banan halare än normalt. Jag föredrar banor med fäste och de gamla dämparna, deklarerade svensken och konstaterade i samma negativa ton:
– I dessa dagar verkar starterna vara det enda som är viktigt. Det är svårt nog att köra om normalt sett och det blir verkligen inte lättare med de nya dämparna. Det är nödvändigt med bra starter.
Men på ett vis var Jonas glad över den polska kovändningen. Nu är det slut på hattandet mellan gamla dämpare i Polen och nya i Sverige.
– Jag gissar att alla förare blev villrådiga när det beslöts att man skulle fortsätta att köra på de gamla dämparna i Polen. Själv jobbade jag hela vintern med motorer för de nya ljuddämparna. När förutsättningarna ändrades blev det helt naturligt problem för min del. Nu kör jag med materialet jag hade från början. Jag känner mig allt mer bekväm. Mina motorer går bra och jag är glad att det äntligen blivit samma överallt, resonerade Zielona Goras elvapoängare, men framhöll på samma gång sin klara ståndpunkt:
– Jag gillade de gamla dämparna bättre, men är glad att det nu kommer att vara lika överallt. Det är bara att gå vidare och göra det bästa av det hela.
* * *
I matchens tolfte heat kraschade gästernas Jurica Pavlic. Kroaten for med full fart ut i luftstaketet sedan han råkat stöta emot Patryk Dudeks bakhjul i slutet av ena rakan och förlorat kontrollen över cykeln. Pavlic fick föras av banan i ambulans. Enligt obekräftade uppgifter bröt han ena skenbenet i olyckan. Det var en våldsam smäll. Cyklen blev totalskrotad. Framhjulet såg ut som en åtta. Frakturen innebär att 21-åringen tvingas lämna återbud till Dackarna och till deras match på tisdag borta mot Lejonen i Gislaved.