SM-segraren 2012, Johan Jensen, blir ensam svensk i den individuella VM-finalen för 80cc i Vetlanda i dag. Från gårdagens semifinaler gick Johan vidare tillsammans med en norrman, två australiensare och hela tolv danskar.

Piraternas Alexander Johansson var den av de övriga svenskarna som var närmast att gå vidare i går. Han stannade på åtta poäng efter grundomgången, vilket räckte till en delad åttonde plats med australiensaren Max Fricke. I omkörningen åkte dock Alexander på en ytterst tveksam uteslutning av domaren. I andra kurvan på näst sista varvet gick Alexander innanför Fricke och höll sitt spår. Fricke tvärade inåt och Alexander stötte till honom, så att han gick i backen. Fricke, som själv körde riktigt tufft tävlingen igenom, gjorde det dock smart. Trots protester från Alexander och från den svenska lagledningen, var domaren obeveklig. Alexander är nu andrareserv i dagens final istället.

Bysarnas Johan Jensen tog sig enkelt till final och var klar redan när fyra omgångar var körda. Johan stannade på elva poäng och förlorade omkörningen om andraplatsen i det andra semifinalheatet mot dansken Jason Jörgensen.

Hemmaföraren Kenny Wennerstam hade en tung dag. Efter de två första omgångarna stod han på endast en poäng och redan då förstod man att det skulle bli tufft för honom att ta sig vidare. Hopet tändes efter en heatseger i sitt tredje heat, men de sju poäng han till slut landade på, gjorde att han precis missade avancemang till dagens final.
Övriga svenskar i semifinalerna, Andreas Runesson (5 p), Joel Kling (4 p), Christoffer Selvin (5 p) och Johannes Stark (2 p) var aldrig i närheten av att ta sig vidare.
Lägg därtill att tre av de övriga betrodda svenska förarna skadade sig redan i torsdagens kval: Emil Millberg (bröt underbenet), Filip Hjelmland (bröt handleden) och Alexander Woentin (hjärnskakning).

Den första semifinalen vanns av australiensaren Brady Kurtz, som imponerade med snabb körning och noterades för 13 poäng. Dansken Jonas Jeppesen vann den andra semifinalen, även han på 13 poäng.
Enda tjejen bland de 32 semifinalåkarna, Maja Aamand från Danmark, imponerade och tog poäng i samtliga heat. Tyvärr hade hon otur i ett par av heaten, där poängutdelningen kunde ha blivit ännu bättre, om det inte hade varit för tvärande och sladdande konkurrenter framför henne. Det gjorde att hon stannade på sju poäng och därmed missade finalavancemnag med minsta marginal.

Dagens individuella final (lagfinalen körs i morgon) startar klockan 14.00. Du kan följa liveuppdatering på www.elitvetlanda.nu. Lottningen av finaltävlingen blev enligt följande:

1. Jonas Jeppesen, Danmark
2. Max Fricke, Australien
3. Sebastian Mortensen, Danmark
4. Martin Steen Hansen, Danmark
5. Johan Jensen, Sverige
6. Andreas Lyager, Danmark
7. Lasse Fredriksen, Norge
8. Caspar Olsen, Danmark
9. Kasper Andersen, Danmark
10. Brady Kurtz, Australien
11. Frederik Jakobsen, Danmark
12. Jason Jörgensen, Danmark
13. Emil Engström, Danmark
14. Mads Hansen, Danmark
15. Jonas Jensen, Danmark
16. Sam Jensen, Danmark
R1. Emil Skalshöj, Danmark
R2. Alexander Johansson, Sverige