Det blev dansk seger för Niels-Kristian Iversen när Friends Arena debuterade som Grand Prix-värd. Över 22 000 åskådare såg tävlingen – där Tai Woffinden kraschade i första heatet och bröt nyckelbenet ännu en gång. Därmed lever striden om VM-titeln ända in i sista tävlingen i polska Torun.

Det blev mycket dramatik när GP-cirkusen drog in på Friends Arena. Redan i tävlingens andra heat körde Tai Woffinden in i Tomasz Gollobs bakhjul, och båda vurpade vådligt. Woffinden bröt nyckelbenet, medan Tomasz Gollob tappade medvetandet för en stund och fördes omedelbart till sjukhus. En hjärnskakning och en misstänkt skada i ryggen var uppgifterna som kom fram om Gollobs skada under kvällen.
Woffinden kämpade sig vidare i tävlingen och körde ihop sju poäng innan han tvingades ge upp när smärtorna blev för stora.
– Det är som det är, jag ska göra en operation i England i morgon (läs söndag). Det är en lång säsong där man hör många nationalsånger, men det är den allra sista som räknas, säger en mycket nedstämd Tai Woffinden efter tävlingarna.
Woffinden har dock fortfarande greppet om VM-guldet med 16 poäng. Och tvåan Jaroslaw Hampel ska ha en mycket bra kväll om han ska komma ifatt och förbi Woffinden vid GP-avslutningen i Torun.
För svensk del började det mycket positivt. Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren låg länge båda på semifinalplats. Men två enpoängare i de två sista heaten grusade Fredrik Lindgrens semiförhoppningar.
– Jag fick inte med mig den rätta farten, konstaterade Lindgren, som körde hem åtta VM-poäng.
Jonsson tog sig till semifinal efter en av säsongens främsta insatser – men var aldrig riktigt nära final.
– Hade jag fått göra om semifinalen hade jag gjort annorlunda, och gått upp ett kugg i drevningen istället för att ha gått ner, säger Andreas Jonsson.
Tävlingens segrare blev nu Niels-Kristian Iversen, som efter att ha kört in i tejpen i sitt första heat, körde hem sex raka heatsegrar och vann finalen före Matej Zagar och Jaroslaw Hampel. Iversen hoppade nu upp till tredje plats i VM-tabellen.
Grundtävlingens främste förare, australiensaren Darcy Ward, misslyckades i semifinalen och stannade på 15 poäng. Enligt Östgötacorrespondenten har även Ward bytt klubb i Sverige. Från Dackarna till nykorade mästarna Piraterna.