Det går aldrig att räkna bort Greg Hancock i GP-sammanhang. När deltävling nummer nio avgjordes i Daugavpils stod han överst på prispallen för tredje gången på den lettiska banan. Lika glad var nog trean i tävlingen Tai Woffinden – som tog över VM-ledningen från Emil Sayfutdinov. 

Greg Hancock hade inte fått njuta av segerns sötma i GP-sammanhang före Daugavpils. Men det verkar hända något speciellt när ”Herbie” kommer till Lokomotiv Stadion i den lettiska speedwaymetropolen. Lördagkvällens seger var hans tredje på samma bana genom åren. Men han saknade inte utmanare. I finalen for både Tai Woffinden och Darcy Ward som ilskna getingar kring den 43-årige amerikanen, som hade perfekta starter kvällen igenom.
– Jag försökte så mycket jag kunde, men det gick inte att fånga den gamle mästaren, sa tvåan Darcy Ward efter finalen.
Hancock tog fyra heatsegrar och totalt 18 poäng. Därmed lämnade fighten kring topp-åtta-strecket och tar nu sikte mot medaljerna där Jaroslaw Hampel har bronset. Dit har Hancock sju poäng.
I VM-täten blev det också skifte. Tai Woffinden tog över guldpositionen efter stabil körning i Daugavpils, samtidigt som Emil Sayfutdinov inte kom upp i tidigare standard och stannade på sju poäng. Woffinden leder nu VM-tabellen med tre poäng, 117 mot 114.
För svensk del blev det ett nytt misslyckande. Andreas Jonsson var den som var närmast en plats i semifinalerna. Han tog sju poäng och var två poäng från lettiska wild cardet Andrejs Lebedevs på åttonde plats. Lebedevs var för övrigt en frisk fläkt i tävlingen.
Bäste svensken i VM-sammandraget, Fredrik Lindgren, hade en mycket tung afton och slutade på fyra poäng.
– Det är inget fel på cyklarna, det är jag som inte är i ordning, främst mentalt. Det är ganska uppgivet just nu, och jag känner mig inte bekväm i åkningen. Skadan i armen har varit tuff att komma tillbaka från, jag var riktigt i stöten när det hände. Nu känns det mest bara jobbigt, säger Fredrik Lindgren till Race.
I sammandraget tappade Lindgren i kampen om en plats bland de åtta främsta, som garanterar GP-styrning 2014. Han har nu 17 poäng upp dit när tre tävlingar återstår.
För tredje svensken i tävlingen, Antonio Lindbäck, blev det en jumboplats i tävlingen efter ynka en inkörd poäng. Det är minst sagt inte Antonios år.