Den välkände polske isracing- och speedwayföraren Grzegorz Knapp har omkommit. Knapp kraschade under en ligamatch i speedway i belgiska Heusden Zolder under söndagen. Ett räddningspådrag inleddes, men hans liv stod inte att rädda. Noterbart är att tävlingen genomfördes utan så kallat luftstaket.

Trackracingsporten skakas av ett nytt dödsoffer. Grzegorz Knapp var en rutinerad, populär och framgångsrik förare i både speedway och isracing. I den senare disciplinen var han Polens bäste förare och körde i VM-serien under flera år, och slutade så sent som för några månader sedan tia i VM-tabellen för säsongen 2014. Knapp har tidigare även representerat Hammarby i den svenska isracingserien.
Olyckan som tog Knapps liv var en så kallad ”racing incident”, där ingen förare ska eller kan beskyllas som vållande till olyckans utgång. Olyckan skedde i det femte heatet när både Knapp och tyske Max Dilger gick omkull. Knapp kraschade mot staketet och avled direkt på banan.
Noterbart är, och som lär bli mycket omdiskuterat, är att tävlingen i Heusden Zolder genomfördes utan så kallat luftstaket. Enligt uppgifter till Race är staketet i trä, kombinerat med en tunn gummiduk framför ett robust cementräcke.
Grzegorz Knapp blev 35 år gammal.
* Som om inte Knapps dödsfall vore nog. Nyligen avled även ryske isracingföraren Andrej Gavrilkin, i sviterna av en bilolycka hemma i Ryssland. Gavrilkin skulle några dagar senare ha fyllt 24 år, och representerade även han Hammarby under tre säsonger.