Första ”riktiga” elitseriematchen i tisdags och ligadebut i Polen på söndag.
Däremellan en djupydykning i Norrköping och ett förestående kval i junior-SM i Eskilstuna ikväll.
– Det är lite tajt nu, konstaterar Gnistornas 19-åring Mathias Thörnblom.

Mathias Thörnblom
Skåningen Mathias Thörnblom har fullt upp. I tisdags avverkade han sin första riktiga elitseriematch i karriären och på söndag debuterar han i den polska ligan. Foto: PER GUSTAFSSON

Mathias hade ingen vidare torsdag när Malmölaget Gnistorna rundade av sin allsvenska comebacksäsong med att förlora epilogen borta mot Avantia i Norrköping med odiskutabla 36–54. För Mathias blev det endast 3+1. Han inledde matchen miserabelt och landade pladask i luftstaketet i andrasväng. Vilket han knappast är den förste att göra. Går man inte långt ut i ingången och vänder upp mitt i böjen blir det obönhörligen staketet. Kurvan är så tvär.
– Ja, det är knixigt här, sa Mathias och lutade sig mot järnräcket uppe vid den nybyggda depån och följde sina lagkompisar Robert Pettersson och Oliver Berntzon i nomineringen.
Men att årets sista allsvenska match blev en parentes går säkert att leva med. Mathias är inne i en lika hektisk som minnesvärd vecka med två personliga milstolpar inom loppet av fem dagar. Den första klarades av i tisdags. Skåningen begick då ”riktig” debut i elitserien. Han fick visserligen hoppa in ett heat mot Indianerna förra säsongen, när han stod som åtta i Lejonen, men det räknar han inte ens själv som en äkta debut.
Men i tisdags, hemma mot Västervik, körde Gnistornas junior fem heat och tog fyra poäng när Lejonen vann (51–39).
Det gick undan kan man säga. Inte minst innan.
– Klockan var 17.20 när jag fick telefonsamtal hemma i Malmö. Lejonen berättade att (Chris) Holder hade något förhinder och att de ville att jag skulle köra. Jag kastade mig iväg så fort som gick. Men vi hann inte upp till Gislaved riktigt till matchstart. Fast som tur var höll domaren matchen något, förklarar 19-åringen med ett leende.
Nöjd med din insats?
– Jag hade en trea. Så visst. Det var bra. Sedan blev det i och för sig sämre, men jag hängde med skapligt. Som vanligt var inte mina starter de bästa, säger han och fnyser lite grann.
Veckans andra milstolpe stundar på söndag. För första gången är pågen uttagen till en match i Polens division 2. Han har kontrakt med Krakow, precis som Christian Agö och Alexander Edberg (långtidsskadad), och ska nu få visa vad han går för när det vankas bortamatch i helgen mot serietvåan Ostravia Ostrow.
Debuten är efterlängtad. Mathias tror att Polen passar honom:
– Jag var nere och körde för Krakow i början av säsongen för att visa upp mig lite. Jag tyckte om att åka där nere. Det är stora och fina banor.
Men innan det är dags för Ostrow måste Mathias avhandla ytterligare en tävling: aftonens JSM-kval på Smedstadion utanför Eskilstuna. Han är en av 16 ordinarie förare som kör om åtta platser (plus två reservplatser) till JSM-finalen i Målilla den 16 september.
Åtta förare är direktnominerade till JSM-finalen. Närmare bestämt Simon Gustafsson, Indianerna, Dennis Andersson, Lejonen, Linus Sundström, Piraterna, Kim Nilsson, Rospiggarna, Ludvig Lindgren, Rospiggarna, Pontus Aspgren, Masarna, Jacob Thorssell, Elit Vetlanda och Alexander Edberg, Hammarby.