Red Bull KTM Factory Racings MX2-förare Rene Hofer är död. Österrikaren omkom under gårdagen tillsammans med två kamrater i en lavinolycka. Hofer blev 19 år. 

Sent igår kväll nåddes vi av det tragiska beskedet att österrikaren Rene Hofer gått bort. 19–åringen var tillsammans med några vänner för att åka skidor i österrikiska Lackenspitze, ett populärt resmål i kommunen Tweng, när en lavin under eftermiddagen bröt ut och fångade flera av dem.

Svt rapporterar att två skidåkare omkom omedelbart, medan ytterligare en person flögs till ett sjukhus i Klagenfurt. Personens liv gick inte att rädda trots intensiva insatser. Ett enormt räddningspådrag sattes igång, med bland annat fem helikoptrar och över 120 personer. 

Under kvällen började rykten om att MX2-föraren Hofer skulle vara inblandad sippra ut och även om inget officiellt ännu kommit från österrikarens team, Red Bull KTM Factory Racing, så talar samstämmiga mediauppgifter om att 19–åringen är en av de omkomna. 

Rene Hofer föddes i Linz, Österrike, den 4 januari 2002 och började köra hoj som 3-åring. Redan tidigt togs han upp av KTM Junior Racing Team och som 14-åring slog han 2016 igenom internationellt med såväl EM–, som VM–guld på 85cc. 2017 tog han steget upp på 125:a, på vilken han slutade som totalfemma i EMX125 och nådde samma placering i JVM.

2018 var Hofer på väg mot ett EM–guld i samma klass när han kraschade vådligt vid en tävling i MX Youngster Cup, som resulterade i två frakturer på bäckenbenet och fyra brutna revben. Därmed blev det inga titlar på 125:an, för redan till 2019 tog han steget upp på 250 och slutade som totalfyra i EMX250 under sin debutsäsong. Dessutom imponerade han med några inhopp i MX2–VM.

Och det gav Hofer kontraktet som alla hade sett komma, när han inför 2020 skrev på för Red Bull KTM Factory Racings MX2–team. Redan i premiären kunde Hofer i det andra heatet köra in som tvåa, vilket gjorde att han landade som totalfemma i Storbritanniens GP. Det blev dock bara ytterligare tre GP under debutsäsongen för österrikaren, som när serien var tillbaka efter coronauppehållet kraschade i Kegums och ådrig sig en fraktur i skuldran som krävde operation.

Han var tillbaka i full form till i år och imponerade under försäsongen, bland annat vid MXSM i Uddevalla. Efter en stabil första halva av MX2–VM kunde Hofer i tyska Teutschentahl ta karriärens första pallplats, när han slutade trea bakom den blivande världsmästaren Maxime Renaux och den då regerande världsmästaren Tom Vialle.

Några veckor senare kom karriärens första GP–seger, vid den andra av tre tävlingar i italienska Trentino. Samma tävling såg också Hofers första heatseger. Redan tävlingen efter blev det en ny heatseger, men ett sämre andra heat gjorde att han missade pallen. Till slut landade Hofer som totalsexa i vad som blev hans första, och enda, fulla VM–säsong.

(Foto: Ray Archer)