Vetlanda Speedway har varit 2000-talets dominanter i svensk speedway med sex SM-guld. Men framgångarna har nu fått betala ett mycket bistert pris. Klubbens aktiebolag är begärt i konkurs och klubben drar sig ur Bauhausligan inför den kommande säsong. 

Text: THOMAS LINDBLOM

Vetlanda Speedway har varit en maktfaktor i svensk speedway under lång tid. Men de senaste åren har klubben brottats med kraftiga ekonomiska bekymmer. I den konkursansökan som lämnats in står det klart att klubbens bolag, där alla förare finns kontrakterade, har skulder på tre miljoner kronor. Samma bolag har gått med 11,6 miljoner i förlust sedan 2015. Det motsvarar cirka två miljoner per år. 

Därmed är föreningens plats i Bauhausligan utom räddning. Inte bara ett hårt slag för Vetlanda, utan även för speedway-Sverige. 

– Det är otroligt tråkigt för en anrik klubb som Vetlanda och för svensk speedway i stort. Från ligans sida har vi en längre tid ställt frågor till Vetlanda om hur klubben mår. Tyvärr visar det sig nu att dom svar vi fått inte varit förankrade i verkligheten, vilket också Vetlandas nya styrelse konstaterat och tvingats till detta nödvändiga beslut, säger Elitspeedway Sverige (ESS) ordförande Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande. 

Vetlandas nytillträdde ordförande Astrid Pöker ihop med den nya styrelsen har jobbat hårt för att undvika konkurs, men tvingades till slut ge upp. 

– Vi har ett ansvar både mot sponsorer, ligaförening ESS och inte minst mot förarna. Genom att ta beslutet nu ger vi både ligaföreningen och förarna en sportslig chans innan serien drar igång. Hade vi valt att försöka lite till och inte kommit i mål, hade vi istället behövt avbryta mitt i säsongen, säger Astrid Pöker i ett pressmeddelande. 

Vetlandas uttåg innebär för ligan att laget stryks från serien och kommer inte ersättas, liksom att samtliga deras matcher utgår från körschemat. Alla klubbens kontrakterade förare blir nu också free agents och kan söka sig till en ny svensk klubbadress med omedelbar verkan. Förare som Pavel Przedpelski och Piotr Pawlicki lär redan ha förfrågningar från svenska klubbar. 

En som inte är nöjd med Vetlandas beslut klubbens förre lagkapten Peter Ljung, som i ett utspel på Facebook uttryckte sitt missnöje med hur klubben skött sin ekonomi. Ljung är en av förarna som har fordringar på Vetlanda. 

”Att driva något med miljonminus år efter år och bara fortsätta gräva i kistan fattar ju en idiot att botten kommer förr eller senare! Nä skäms ta mig fan så in i helvete” skriver Ljung, som gick tillbaka till Västervik inför den här säsongen.