Den fjärde rundan i årets Swedish Cross Country Series, SCCS, avgjordes i Hofors under lördagen den 16 september. Och totalsegrade gjorde Husqvarna-duon Albin Elowson och Matilda Huss. 

Totalt 16 förare kom till start i Ungdom när den fjärde deltävlingen av årets SCCS avgjordes i Hofors. Wiggo Lifvendahl, nykorad USM1-mästare, kunde ta en enkel seger i E0 och var hela varvet före tvåan Albin Larsson. I E1 segrade Theodor Hoff, nästan fem minuter för Victor Sterling och med William Almén som trea.

Motionsklasserna såg totalt 135 göra upp och i Dam segrade Tilda Gräsman efter en fin andra halva av tävlingen. Frida Gustavsson och Josefin Samuelsson körde in som tvåa och trea. I Motion 16–29 år var Philip Gunnari den enda som lyckades hinna ut på ett sjätte varv och han vann därmed klassen före Örbyhus-duon Adrian Blomfeldt och Fredrik Bellqvist.

Desto jämnar i Motion 30–39, där Hampus Söderblom och Joakim Wicksell gjorde upp om segern. Endast sekunder skiljde inför det sjätte och sista varvet, men där visade Söderblom att han var den starkare för dagen och kunde till slut vinna med drygt 40 sekunder. Max Åsåker slutade trea.

Ännu jämnare var fighten i 40–49 år, där Race’s testförare Tomas Persson Nordahl lyckades hålla undan för Bollnäs MK’s Mikael Larsson med en marginal på fyra sekunder. Peter Bysell var i mål som trea. Christer Huss ledde efter två varv men tvingades bryta efter det tredje.

I Motion 50–59 segrade VRM2-mästaren Krister Thorell, drygt en och en halv minut före Per Lifvendahl och med Johan Berg som trea. Och i 60+ tog Mats Algotsson en överlägsen seger före Åke Törnqvist och Thomas Malmqvist.

En överlägsen segrare såg vi också i Elit-klassen, där Albin Elowson var enda förare som mäktade med att ta sig ut på ett åttonde varv. Elowson var ut på sista i ledning med cirka tio minuter men slutade alltså ett helt varv före tvåan. Och där hittade vi comebackande Rikard Hansson, tillbaka efter sin handskada. Trea blev Joakim Nordin efter att Jesper Börjesson, tvåa inledningsvis, tvingats bryta.

I Dam Elit segrade Matilda Huss efter att ha varit snabbast på fem av sex varv. Hedvig Malm tog en klar andraplats men var drygt tre minuter bakom till slut. Emelie Borg Nilsson körde in som trea.

Senior-klassen vanns av Petter Wennerlund före Kåsa-skrällsegraren från 2011, Jonas Bengtsson, och Erik Jansson. Och i Junior vann Oliver Sedelius före Mattias Bosell och Martin Ringdahl.