Han har en tung säsong bakom sig, men hade kontrakt över 2022. Och känslan var att han var på väg tillbaka. Därför kom nyheten om ett avsked till sporten lite som en blixt från klar himmel. Men nu står det i alla fall klart – Zach Osborne lägger ner sin professionella satsning och kommer varken köra supercross eller motocross nästa säsong. 

En av de mest populära förarna på den amerikanska scenen meddelade den 22 november att karriären var över. I alla fall den professionella karriären som fabriksförare i Monster Energy AMA Supercross och Lucas Oil Pro Motocross. För även om Zach Osborne nu meddelat att ryggproblemen sätter stopp för en fortsatt satsning där, så kan vi inte räkna med att karriären på motorcykel helt är över.

Redan innan han slog igenom stort på den amerikanska scenen ägnade han vissa delar av året åt enduro, och han har också pratat öppet om en eventuell satsning på rallyhojen mot Dakar. I ett pressmeddelande från Rockstar Energy Husqvarna berättade 32–åringen om beslutet att avsluta sin karriär.

– Efter 16 år som proffs har tidpunkten för att avsluta karriären kommit. Under de senaste sex månaderna har jag gjort allt som står i min makt för att komma tillbaka från skadeproblemen och nå den fysiska form som jag måste besitta för att kunna tävla på högsta nivå. Men efter några veckor med full intensitet på supercrossbanan har jag tvingats inse att det inte kommer gå, sa Osborne och fortsatte:
– Jag är så tacksam för den resa jag haft som professionell förare, jag har mött så många otroliga människor och varit en del av några av dem finaste organisationerna inom motorsport. Det här var inget lätt beslut, eller något jag tog i all hast, men det var rätt beslut. Jag är för evigt tacksam till min familj, fansen och teamen för deras support under min karriär som proffs. Vad gäller framtiden så vill jag fokusera på att försöka ge tillbaka till de som gett mig den här chansen.

Zach Osborne gjorde sig ett namn redan som nioåring, när han blev historiens andra mästare i KTM Jr. Racing SX Champion under 1998. Han fortsatte därefter på märkets nya 65–kubikare, innan han var med och utvecklade 85–kubikaren i början av 2000–talet. Efter att ha haft svårt att slå igenom som proffs i USA spenderade han fyra säsonger i Europa, där han bland annat tog 14 pallplatser varav en seger i MX2–VM. 

2013 återvände han till USA och Geico Honda, innan han var tillbaka under KTM–flagg på Husqvarna 2015. Karriären tog sedan fart rejält under 2017, när han körde hem titeln i 250SX East. En titel han försvarade 2018. Han tog också två titlar i Lucas Oil Pro Motocross – på 250–hojen 2017 och i stora klassen under 2020. Osborne har också representerat USA i såväl Motocross of Nations som International Six Days Enduro.