Den danska supercrosstävlingen i Herning avgörs på fredag och lördag, och fem svenskar kommer till start. Dessutom finns ett helt gäng fransmän som under karriären varit över och plockat poäng i den amerikanska serien. 

Coronarestriktionerna är nu helt släppta i Danmark, vilket betyder att det kommer bli en riktig supercrossfest i Herning på fredag och lördag. I staden, belägen mitt på Jylland, körs nämligen Supercross Herning i dagarna två – för 28:e gången.

Svenske Ola Eifrem blev den första ”King of Herning” när tävlingen arrangerades för första gången 1995 och fyra år senare var det Fredrik ”Prippa” Hedman som avgick med segern. Sedan dess har vi inte fått se några svenska segrar, men välkända namn som Joaquim Rodrigues, Thomas Ramette och Mike Alessi har varit där och vunnit under de senaste tio åren.

I år finns fem svenskar som tar chansen, av de trettiofem förare som kommer start. Niklas Hallafors är den med mest erfarenhet från disciplinen, han kör i år Honda för Maskinförrådet Honda Sweden. Med finns också Bloms MX Racing-duon Adam Fridlund och Rasmus Andersson, samt Absolut MX Kawasakis Viking Lindström och Martin Holm, GasGas Speedequipment Racing.

Bland favoriterna får räknas kanske framförallt den franska trion Charles Lefrancois, som vann tävlingen 2019, Thomas Ramette, vinnare 2016 och 2018, samt Cedric Soubeyras, den av de tre som kanske lyckats allra bäst i USA under sin karriär. Veteranen kvalade under 2018 och 2019 in till elva finaler i 450–klassen och var som bäst 13:e. I 250 West under fjolåret blev han 14:e totalt.

Förutom de fem svenskarna som tävlar i den stora klassen finns faktiskt ytterligare en som tar chansen att visa upp sig för den danska publiken – nämligen Mira Sturesson som kör i klassen YZ65.