Årets andra stora rallytävling, tillika den andra deltävlingen i VM–serien, avgjordes under veckan i Abu Dhabi. Abu Dhabi Desert Challenge såg majoriteten av fabriksförarna komma till start men saknade Monster Energy Yamaha – den japanska fabriken meddelade nämligen efter årets Dakar att man lägger ner rallysatsningen på två hjul. 

Det blev en häftig avslutningsfight när 2022 års Abu Dhabi Desert Challenge avgjorde i veckan. Bara 23 sekunder skiljde mellan GasGas Factory Racings Sam Sunderland och Monster Energy Hondas Pablo Quintanilla, och där bakom fanns såväl Red Bull KTM’s Toby Price som Ricky Brabec, Honda, med möjligheter att lägga beslag på segern.

Men det var Sunderland som fick det absolut bästa utgångsläget under den sista dagen. Price, Quintanilla och Brabec var samtliga tre ut bland de fyra första, medan Sunderland gick ut som åtta efter att ha tappat ett gäng minuter av sin totalledning den näst sista dagen. Det gav honom i vilket fall ett utmärkt slagläge, som han också kunde förvalta.

GasGas-föraren vann dagen 1,5 minuter före Brabec, med KTM’s Matthias Walkner som trea. Och vann därmed tävlingen, dryga tre minuter för Brabec och med Quintanilla, som tappade dryga tre minuter på Sunderland den sista dagen, som trea.

– Det känns så häftigt att kunna vinna. Abu Dhabi är alltid ett tufft race med tanke på strategin, till och med mer så i år med tanke på vilket högt tempo alla höll. Även om du startade längre bak i fältet så gick det inte att hämta in särskilt mycket tid, trots att du kunde pusha på mer då. Det var tufft fysiskt, såväl på grund av tempot som värmen och att tävlingen var så nära inpå Dakar, sa Sunderland i ett pressmeddelande från GasGas.

Abu Dhabi var också andra rundan i FIM Rally-Raid World Championship, där Sunderland nu toppar mästerskapet på maxpoäng, 63. Han är därmed 17 före tvåan Quintanilla och ytterligare 11 före trean Walkner.