I kväll är det dags. Premiären av Grand National Cross Country avgörs på Big Buck Farm utanför Union, South Carolina. Där finns den regerande mästaren Benjamin Kelley, där finns världsmästarna Josep Garcia och Stave Holcombe. Och där finns Rikard Hansson. 

Ja, klockan 19.00 svensk tid släpps XC1–klassen iväg, när årets första deltävling i GNCC avgörs på Big Buck Farm. Svenske Rikard Hansson var på plats på banan under gårdagen, för att förbereda sig inför debuten.

– Jag har cyklat ett varv och det är helt klart annorlunda jämfört med hemma, men ändå med vissa likheter. Det har varit en lång resa för att kunna få ställa sig på startlinjen i morgon och nu när man är där så är det en stor lättnad att det äntligen börjar, skrev Hansson på sina sociala medier under gårdagen:
– Så ett stort tack till alla som på något sätt bidragit till detta, målsättningen för första racet blir att försöka köra så bra hoj som jag bara kan och givetvis lära mig en hel del. Med det sagt så har jag inte kommit hit för att bara ta mig runt, utan jag vill givetvis göra ett så bra resultat som möjligt med de förutsättningar jag har. Lets go!

Förutom Hansson finns ytterligare två européer på plats för att köra GNCC–premiären. Och inte vilka som helst. Red Bull KTM’s regerande Enduro2-världsmästare Josep Garcia, som också totalvann Six Days individuellt förra året, debuterar också i serien, liksom den flerfaldige världsmästaren Steve Holcombe, Beta. Bland de amerikanska stjärnorna bör nämnas bland andra den regerande mästaren Benjamin Kelley, samt bröderna Steward och Grant Baylor. Många tror att titelfighten kommer stå mellan de tre. 

Premiären går att ses live här.

Foto: Ken Hill/GNCC