Ducati gör entré i motocrossens värld. Och man gör det tillsammans med den niofaldige världsmästaren Tony Cairoli. Den nyheten blev officiell i veckan och man väntas kunna visa upp hojen vid Eicma-mässan i Milano under december. 

Foto: Ducati

I måndags kom nyheten att Red Bull KTM Factory Racing och Tony Cairoli går skilda vägar. Den niofaldige italienska världsmästaren har tillhört den österrikiska fabriken sedan 2010 och hade under 2023 rollen som team manager i MXGP.

Samtidigt som splitringen kablades ut blev ryktena om att Cairoli skulle bli en del av Ducatis nya satsning på MX–segmentet än mer konkreta. Och redan under tisdagen släppte den italienska fabriken ett pressmeddelande, där man för första gången gick ut officiellt med att man ger sig in i motocrossens värld och där man dessutom presenterade Cairoli som testförare och utvecklare. 

Fabriken, som är baserad i Bologna, har jobbat på sin crossprototyp under två år och tanken är att man ska debutera på banan under nästa säsong, för att sedan också släppa produktionshojar inom snar framtid.

– Jag är stolt över att kunna meddela Ducatis inträde i motocross. En helt ny värld för Ducati, där vi tar med oss vår förmåga att designa lättviktsmotorcyklar med utmärkta komponenter och hög prestanda, som kan entusiasmera fler motorcyklister, sa Claudio Domenicali, VD på Ducati Motor Holding, i ett pressmeddelande och fortsatte:

– Banan är det bästa laboratoriet för att utveckla och testa de cyklar som sedan blir tillgängliga för kunder, och därför har vi beslutat att samarbeta med Tony Cairoli. Tillsammans med passionen och hängivenheten hos många av oss här i Borgo Panigale kommer han att bidra till att göra Ducatis offroad-maskin så kapabel som möjligt. Projektet är möjligt tack vare företagets utmärkta resultat under de senaste åren och bekräftar vår önskan att utöka vår närvaro till nya segment.

Ducati har skrivit ett långtidskontrakt med Maddii Racing, som under de senaste åren kört Fantic, och teamet kommer tillsammans med Alessandro Lupino att tävla i det italienska mästerskapet under 2024.

Huruvida också Cairoli kommer att tävla på Ducatin är än så länge okänt. Men det har ryktats om att vi kommer få se honom göra comeback i MXGP på maskinen under nästa säsong.

– Jag är extremt glad att bli en del av Ducati, som alltid varit en symbol för italiensk själ världen över. Och att få vara med från start på det här helitalienska, nya och spännande projektet. Att kunna bidra med min erfarenhet till utvecklingen av den nya crosshojen från Borgo Panigale är något jag är väldigt stolt över. En dröm, sa Cairoli i samma pressmeddelande.