Billy Bolt, 24, är den första historiska världsmästaren i Hard Enduro. Men det var med minsta möjliga marginal han kunde säkra guldet i VM’s sista deltävling, tyska GetzenRodeo. Hemmaföraren Manuel Lettenbichler vann nämligen och landade på samma poäng som tvåan Bolt. Och med lika många segrar. Bolt vann därför titeln på flest andraplatser. 

Det blev en minst sagt spännande avslutning på historiens första FIM Hard Enduro World Championship, som gick i mål med tyska 24MX GetzenRodeo. Hemmaföraren Manuel Lettenbichler, Red Bull KTM, kunde efter elva varv vinna slaget, en knapp minut före Billy Bolt, Rockstar Energy Husqvarna.

Därmed slutade förarna på exakt samma antal poäng, 104, med exakt lika många segrar, två var. Antal andraplatser i serien fick därför avgöra och där stod Bolt på tre, mot Lettenbichlers en. Guld till britten alltså, men duon firade efteråt tillsammans som om de vunnit båda två.

– Firandet blev dock inte så sent, eftersom trailern skulle lämna redan på kvällen. Men ett tag kändes det som att hela paddocken var i Husqvarna-tältet. Det var skön stämning, musiken pumpade och vi hade ett bra firande – inte bara för min seger utan för hela säsongen. Jag fick inte av mig mina åkkläder förrän vid 21–tiden, skrattade Bolt några dagar efteråt och försökte förklara känslan när han passerade mållinjen som världsmästare:
– Jag vet inte riktigt exakt vad jag kände, mer än att det var väldigt speciellt. Det var min tredje titel i ett stort mästerskap efter Wess 2018 och SuperEnduron 2020, men det kändes så mycket mer på riktigt. Jag kan inte riktigt förklara varför. 2018 i Wess var jag fortfarande så ung och ny, allt liksom bara flöt på. SuperEnduro–titeln fick jag när sista rundan blev inställd på grund av pandemin och jag missade all nervositet och firande som skulle blivit. Det här var något annat, som dessutom kunde slutat med ett nederlag. Det var i alla fall en känsla av lättnad när jag nådde målet, men också stolthet och glädje att jag var mästare.

Manuel Lettenbichler, som vann Wess under 2019 innan mästerskapet ställdes in 2020, fick nöja sig med en silvermedalj. Men han kunde efteråt ändå glädjas med sin konkurrent och kompis.

– Det var nära, men räckte inte hela vägen. Jag visste att det skulle bli svårt att vinna titeln i och med hur ställningen var inför finalen, men jag gjorde mitt bästa. Det var en bra fight I början, men sedan gjorde Billy några misstag och jag lyckades få en lucka. Jag gjorde vad jag kunde och vann, men hade otur. Hatten av till Billy, jag är stolt över honom också. Vi har haft en fantastisk säsong tillsammans, sa tysken,

Shercos Mario Roman slutade trea i Tyskland men det var hans teamkompis, sydafrikanen Wade Young, som kunde lämna med bronsmedaljen runt halsen. Young slutade sju poäng före Roman i sammandraget. Jonny Walker blev femma, Alfredo Gomez sexa och Michael Walkner sjua. Teodor Kabakchiev, Taddy Blazusiak, och Dominik Olszowy rundade av topp tio.

Nästa års Hard Enduro–VM inleds med israeliska Minus 400, innan man kör Xross i Serbien och klassiska Erzbergrodeo i Österrike. Abestone Hard Enduro, i Italien, Red Bull Romaniacs, i Rumänien, Red Bull TKO, i USA och Red Bull Outliers, I Kanada, följer därefter. Säsongen avslutas sedan med Hero Challenge, i Polen, och spanska Hixpania Hard Enduro.