För tredje dagen i följd ser vi en ny totalledare i Dakar-rallyt. Och för första gången i årets upplaga av tävlingen är det österrikaren Matthias Walkner som toppar sammandraget. 2018 års mästare slutade fyra för dagen och var sex minuter före Sam Sunderland, som efter att ha lett fältet fick nöja sig med en trettonde plats. 

Sam Sunderland visste att det skulle bli en tuff etapp efter gårdagens seger, när han idag tvingades öppna fältet. Men som han sa då – ”om man ska vinna rallyt behöver man vinna några etapper”. Sunderland tappade inte överdrivet mycket tid under inledningen av etappen, men det rann iväg mot slutet och landade till slut på precis över åtta minuter.

– Att öppna en etapp gör bara körningen i ett rally ännu svårare och med tanke på det är jag jättenöjd med dagen. Stirrar du bara blint på resultatet så kanske det inte ser jättebra ut för mig, men verkligen är att du bara har din egen roadbook att förlita dig på när du är först. Och att jag inte tappade mer tid än så betyder att jag gjorde det ganska bra. Sedan kraschen i förra veckan har jag känt mig bättre och bättre för varje dag, och jag ser fram emot de tre avslutande etapperna, sa Sunderland i ett pressmeddelande från GasGas Factory Racing.

Sunderland är totaltvåa i sammandraget, dryga två minuter bakom den nya ledaren Matthias Walkner. Red Bull KTM-föraren var ut som trea idag och kunde köra i mål på en fjärdeplats, sex minuter snabbare än Sunderland.

– Det var en ganska kort etapp idag, men riktigt snabb. Navigeringen var inte alltför svår och killarna längst fram gjorde det bra, så det var svårt att köra in mycket tid. Vid tankstoppet så såg jag att mitt tempo inte var tillräckligt bra, jag var inte helt borta men jag visste att jag var tvungen att ta i lite mer under andra halvan av etappen, sa Walkner som bara var 30:e vid den första waypointen.
– Det verkade betala sig eftersom jag kunde ta över totalledningen, min startposition under morgondagen är också ganska bra. Nu har vi tre väldigt spännande dagar framför oss. 

Bakom Walkner och Sunderland är Yamahas Adrien Van Beveren kvar som trea, knappa fyra minuter från ledning. Yamaha-föraren körde in som nia idag och tog tre minuter på Sunderland, men tappade alltså samtidigt tre på Walkner. Monster Energy Hondas Pablo Quintanilla är fyra efter att ha slutat åtta för dagen, regerande mästaren Kevin Benavides femma efter att ha blivit tvåa och Joan Barreda sexa efter en femteplats. 

Quintanilla är knappa fem minuter från ledningen och i allra högsta grad inblandad i fighten om segern. Benavides och Barreda har dryga tio minuter upp, vilket alls inte är omöjligt att hämta in men det kommer samtidigt bli svårt för de att ta sig förbi samtliga som är före.

När det gäller övriga förare så kan vi nog i princip räkna bort dem nu, i alla fall från fighten om segern. Sjuan Lorenzo Santolino, Sherco, är nästan 27 minuter bakom och åttan Nacho Cornejo över halvtimmen efter. Honda–föraren kunde i alla fall glädja sig åt årets andra etappseger när han vann dagen.

– Jag tycker att det var en bra etapp. Igår öppnade jag sträckan och tappade mycket tid mot slutet, tid som jag ville försöka köra in i dag. Jag skulle ha velat ta mig ännu närmare toppen, men det var en snabb specialsträcka och svårt att göra någonting. Jag är glad över vad jag åstadkom, vilket var ett högt tempo. Tre dagar kvar och vi kommer fortsätta med samma attityd, göra bra ifrån oss och klättra i sammandraget, sa Cornejo.

Bakom chilenaren i sammandraget följer Toby Price och Rick Brabec som nia och tia, drygt 35 minuter efter Walkner. Brabec svarade i alla fall för en fin etapp idag när han blev trea, tyngre för Price som bara mäktade med en 16:e plats.