Den regerande mästaren Kevin Benavides tvingades bryta årets Dakar idag efter maskinproblem. Och då är de bara fem kvar, som slåss om årets titel. En hel del annat hände också på dagens etapp – bland annat hade totalledaren Matthias Walkner tuffa sista kilometer och föll till fyra i sammandraget, medan Yamahas Adrien Van Beveren för andra gången i år tog över i toppen. 

Trots att Toby Price kunde vinna dagens etapp är han nog för långt efter i totalsammandraget för att kunna vara med och slåss om en tredje titel i Dakar-rallyt. Australiensaren klättrade till en sjätteplats men har nästan halvtimmen upp till täten.

– Det har varit en riktigt bra dag för mig. Jag fokuserade på navigeringen under hela etappen och gjorde ett bra jobb, med bara några mindre misstag. Tog mig upp ganska bra i sammandraget, men det är fortfarande en bit upp till ledarna. Som alla vet kan allt hända i rally, så jag kommer att ge allt under de två dagar som är kvar och vi får se var det slutar, sa Price efteråt.

Men skulle han vara med och fightas om segern på fredag, efter att i morgon tvingas öppna sträckan, så har han gjort något utöver det vanliga. I dagsläget ser det ut som att det är fem stycken som kommer att slåss om den där titeln. Inte sex alltså, som igår. Red Bull KTM’s regerande mästare Kevin Benavides tvingades nämligen bryta rallyt efter maskinstrul och den kvintett som fortfarande fightas är därför Adrien Van Beveren, Sam Sunderland, Pablo Quintanilla, Matthias Walkner och Joan Barreda. Två Honda-förare, en Yamaha, en KTM och en från GasGas.

Och med två etapper kvar är ställningen just den nämnda i totalen. Monster Energy Yamaha Rally Teams fransman Adrien Van Beveren kunde nämligen för andra gången i år ta över totalledningen efter den tionde etappen.

Van Beveren slutade trea bakom Toby Price och Luciano Benavides och tog flera minuter på värsta konkurrenterna Matthias Walkner, Sam Sunderland och Pablo Quintanilla.

– Precis som alla dagar så fokuserade jag på roadbooken, men kunde samtidigt hålla ett högt tempo hela vägen. Navigeringen var inte lätt idag, särskilt inte med så många olika flodbäddar att köra fel i längs vägen. Men jag tror att jag gjorde det ganska bra. Jag var inte helt rätt på alla waypoints men överlag en jättebra etapp. Mot slutet körde jag så fort jag kunde och fick en bra placering, jag kunde dessutom överta totalledningen. Det blir en viktig dag i morgon och det kommer vara tufft att gå ut så tidigt, men jag är redo för utmaningen, summerade Van Beveren.

Sam Sunderland är kvar som tvåa, men nu sex minuter från ledningen. Britten slutade bara 17:e idag och var elva minuter bakom segraren Price.

– Tionde etappen är överstökad och det var en tuff dag. Mason Klein kraschade tidigt och jag stannade för att se hur det var med honom, för det såg illa ut. Men jag tror att han är okej. När jag väl kom igång igen så kändes allt bra. Jag kände mig stark och höll ett bra tempo. Men sedan hamnade jag i fel flodbädd mot slutet och tappade lite tid. Två dagar kvar och det är så jämnt, inget är avgjort ännu. Allt kan fortfarande hände och det kommer bli spännande, sa Sunderland.

Än tuffare dag var det för KTM’s Matthias Walkner, som inte bara tappade totalledningen utan halkade ända ner som fyra och nu är nästan 8,5 minuter bakom ledande Van Beveren. Walkner låg med runt topp fem fram till den sista waypointen, men tappade där efter enormt med tid och placeringar. Han landade till slut som 26:a, nästan 16 minuter bakom teamkompisen Price.

– Dakar är alltid lite upp och ner, och efter att jag nått fram till täten idag så tappade jag endel tid med några småmisstag. Solen stod verkligen högt idag, vilket gjorde sikten ganska dålig och spåren svåra att se när du låg först. Det är frustrerande, men så är det ibland. Fram tills dess tyckte jag att jag körde riktigt bra och hade bra tider. Vi har fortfarande två långa etapper kvar, jag ska vila lite ikväll och vara redo att attackera igen i morgon, sa Walkner.

Två minuter före Walkner hittas Quintanilla som totaltrea. Chilenaren har därmed sex minuter upp till Van Beveren, efter att idag ha slutat på 14:e plats. Dryga två minuter bakom Walkner finns Barreda som femma, nästan elva minuter från täten och nästan på sekunden samma avstånd som han hade fram till Walkner igår. Spanjoren slutade nią idag och får nog se till att vinna morgondagens etapp om han ska ha en chans att ta sin första Dakar-seger på fredag.

Bakom topp fem hittar vi alltså Price som sexa, han följs närmast av Andrew Short, som blev femma idag, och Mason Klein, som nu är både bästa rookie och bästa icke fabriksförare. HRC-duon Ricky Brabec och José Ignacio Cornejo rundar av topp tio, knappa 40 minuter från täten.