När den första veckans etapper var över skiljde nästan 25 minuter från ledaren Sam Sunderland till sjuan Stefan Svitko. Efter den andra veckans första etapp hittas de sju första förarna nu inom mindre än nio minuter. Och Sunderland har blivit av med sin totalledning. Som om inte det vore nog för GasGas Factory Racing kraschade totaltrean Daniel Sanders bort sig och försvann ur tävlingen. 

Ja, dagens etapp av Dakar-rallyt blev minst sagt händelserik och det började redan på transporten, från bivouacen i huvudstaden Riyadh ut till starten av specialsträckan. Daniel Sanders, som vann fredagens etapp och skulle starta först, kraschade nämligen illa och tvingades bryta tävlingen.

– Tyvärr är 2022 års Dakar-rally över för Daniel Sanders. Han kraschade på dagens transport och bröt vänster armbåge och handled. Med två etappsegrar hann den jovialiske australiern ändå sätta avtryck på årets tävling, som såg ut att bli en succé när han låg med som trea efter den första veckan. Daniel kommer att bli kvar på sjukhuset över natten för fortsatta undersökningar och förväntas opereras under morgondagen, skrev GasGas Factory Racing i ett pressmeddelande. 

Daniel Sanders. Foto: GasGas

Sanders landsman Toby Price startade som åttonde förare men var uppe i ledningen vid den första waypointen och behöll tätplaceringen också till den andra. Men sedan började Red Bull KTM–föraren tappa och landade till slut nia, tio minuter efter. Trots det närmade han sig ändå täten i sammandraget. Från en tolfte plats och 39 minuter efter, till en elfte och 29 efter.

För än tyngre dag hade nämligen totalledaren Sam Sunderland, som när teamkompisen Sanders försvann fick leda fältet. Sunderland tappade bara fem minuter fram till waypointen vid 221 kilometer, men därifrån och till 259 kilometer rann ytterligare nästan 20 minuter iväg. Till slut var GasGas-föraren 26 minuter efter snabbaste förare, på en 28:e plats. Och han tappade därmed den totalledning han haft sedan efter den andra etappen.

– En ganska tuff dag för mig. Det var en svår etapp och att leda fältet gjorde det än tuffare. Många vägar hade svämmats över av sand på grund av regnet som kommit under den senaste tiden, vilket gjorde navigeringen ännu svårare. Att starta först var riktigt svårt, men jag gjorde så gott jag kunde. Och det var samma för alla, jag är glad att jag inte tappade mer än jag gjorde, sa Sunderland som efteråt också tänkte på sin teamkompis Sanders:
– Jag hoppas att han snart blir bra igen, det var en hård smäll.

Sunderland är nu fyra i sammandraget, dryga fem minuter bakom Yamahas Adrien Van Beveren.

Och det är Van Beveren som övertagit ledningen i Dakar-rallyt. Trots att han ännu inte vunnit någon etapp och trots att han idag bara körde in som tia, tolv minuter bakom segraren. Också totaltvåan Matthias Walkner tappade nämligen mycket och blev bara 24:a, tio minuter efter Van Beveren.

– Det känns fantastiskt att vara i ledningen efter allt som hänt under de senaste åren. Men det är långt ifrån över. Mitt mål är att fortsätta trycka på hårt ända in i mål och om allt faller på plats kommer det att bli fantastiskt, sa Van Beveren efteråt.

Walkner är trots tappet kvar som totaltvåa, dryga fem minuter efter Yamaha-föraren. Trea i sammandraget är den regerande mästaren Kevin Benavides, Red Bull KTM, och han är bara sekunder bakom sin teamkompis. Benavides var i mål som tvåa på dagens etapp, en knapp minuten bakom segraren.

– Jag tryckte verkligen på idag och det känns bra att det hårda jobbet betalade sig, med ett bra resultat. Navigeringen var klurig, särskilt mot slutet, och jag gjorde några misstag som kostade mig lite tid. Men jag lyckades hamna rätt ganska snabbt och kunde hålla ett bra tempo in i mål. Imorrn kommer jag starta långt fram, men jag ser fram emot utmaningen, sa Benavides.

Segrade idag gjorde Hondas José Ignacio Cornejo. Chilenaren tog sin första etappseger för året och den fjärde totalt sedan 2020. Cornejo klättrade från trettonde till nionde plats i sammandraget och gick från att vara 46 minuter efter till ”bara” 26.

– Det var en bra dag. Jag startade från en bra position och hoppades kunna dra fördel av det genom att attackera, hämta in lite tid i sammandraget och kanske till och med vinna etappen. Och jag lyckades med allt. Jag försökte hålla mig lugn, koncentrera mig och inte navigera fel, vilket var ett vinnande koncept. Min fjärde etappeseger och den första i år gör att den bittra smaken från de första dagarna är borta, vi är motiverade för den andra veckan och kommer fightas ända in i mål, sa Nacho Cornejo.

Nacho Cornejo. Foto: Honda

Men det fanns de som kom ännu närmare totalledningen. Bakom Van Beveren, Walkner, Benavides och Sunderland är Lorenzo Santolino nämligen uppe som femma efter att också ha blivit femma idag. Och Santolino är nu bara dryga sex minuter efter. Också Honda-duon Pablo Quintanilla och Joan Barreda är i allra högsta grad med i fighten om Dakar-segern. Quintanilla tappade visserligen en placering i sammandraget efter att ha blivit elva, men är nu åtta minuter efter istället för 15. Barreda gick från nia till sjua och från 25 minuter efter till åtta och en halv. 

I morgon väntar hela 830 kilometer för förarna, årets längste etapp i rallyt. Dock är ”bara” 395 av dem tidtagen specialsträcka, när förarna tar sig från bivouacen i Al Dawadimi till Wadi Ad Dawasir.