Avslutningen blev bra med seger i C-finalen, men annars blev inte EM-semifinalen i gräsbana – i holländska Staphorst – någon framgång för vare sig Joel Nyström, Gasarna SK, eller Per-Ola Klasson, Mariestads MK.
Joel vann C-finalen, men det räckte endast till elfte plats och det var bara sex man som gick vidare. Per-Ola hamnade ytterligare en bit ner i resultatlistan och kom på 17:e plats.

Joel Nyström
Sverige hade med två förare i fredagskvällens EM-semifinal i gräsbana i Holland. Joel Nyström blev bäste svensk. Han vann C-finalen och blev elva, men var en lång bit från avancemang. Foto: PER GUSTAFSSON

Joel Nyström jagar målmedvetet karriärens första EM- eller VM-final i långbana. Tyvärr nådde han inte ända fram i Staphorst som ligger mitt emellan Groningen och Amsterdam. Det gjorde inte Per-Ola Klasson heller. Men till skillnad mot Joel satsar inte Per-Ola särskilt hårt numera. Han har varit EM-finalist förut och kör inte regelbundet längre. Skaraborgaren ställde främst upp i Holland för att Sverige skulle slippa stå med nesan att lämna en vakant plats.
Joel tog åtta poäng i grundomgången. Tråkigt nog kom masföraren aldrig i mål i sitt första heat. Han råkade snurra på det mjuka underlaget och föll omkull. Allt regnande dygnet innan tävlingen innebar att banan var seg som gummi. Det gungade under fötterna när man knallade runt det ovanligt korta varvet.
– Men vätan var inget problem tycker jag. Banan var skaplig ur den synpunkten. Men den är bara 450 meter. Det är lite för kort min del, menade 27-åringen från Östhammar.
Nollan kostade i praktiken chansen att nå finalen i engelska Skegness om en vecka, men Joel jobbade sig in i handlingarna efterhand. Upplänningen satte punkt för grundomgången med två raka tredjeplatser och krönte uppryckningen med seger i C-finalen före tysken Enrico Sonnenberg.
Per-Ola Klasson noterades för två enpoängare. Han och britten Stuart Mears fick båda två poäng. För att avgöra vem av dem som skulle få åka semifinal aviserades lottdragning, men Per-Ola överlät platsen frivilligt till sin medtävlare.
Segrare i Staphorst blev tysken Martin Smolinski. Han snodde åt sig ledningen i A-finalen via en grym omkörning av hemmaåkaren Jannick de Jong. Holländaren var säkert 20-talet meter före den blivande ettan in i ena kurvan, men den senare laddade allt han hade och kunde fantastiskt nog ta sig runt hela svängen och samtidigt passera invändigt om sin antagonist.
För Martins del var det ingen lättköpt seger precis. Han kraschade i grundtävlingen och fick ta omvägen via B-final för att ens kvalificera sig för A-finalen. Slutsegern var resultatet av en rejäl kämpainsats. Martin var omgiven av tvåan de Jong och trean Mitch Godden, Storbritannien, på prispallen. Alla tre kan inrikta sig på EM-finalen i Skegness i engelska Norfolk nästa söndag (28 augusti). Det kan likaså övriga tre A-finalister vilket var lika med Jeffrey Woortman, Holland, Erik Eijbergen, Holland, och Josef Franc, Tjeckien.