Ett av världens mest sägenomspunna lopp i rundbana, klassiska Bergringrennen i Teterow i norra Tyskland, kördes det gångna veckoslutet. Hela 25 000 åskådare var på plats och följde den 91:a upplagan.
Det blev en stor dag för hemmapubliken i solgasset.
32-årige Daniel Rath, från arrangörsklubben MC Bergring Teterow, fick äntligen stå som slutsegrare på sin absoluta favoritbana.

Daniel Rath
Det blev hemmaseger när Bergringrennen avgjordes under söndagen. Hemmaföraren Daniel Rath vann loppet för första gången i karriären. Foto: PER GUSTAFSSON

Bergringrennen är en korsning mellan gräsbana och motocross. Banan är sammanlagt 1877 meter och letar sig fram i Mecklenburgs böljande grästerräng. Inget annat gräsbanelopp är lika klassiskt. Inget annat gräsbanelopp är heller så farligt. Fjolårets jubileumsupplaga fick avbrytas sedan britten Vincent Kinchin omkommit under tävlingen.
Men trots riskerna har Bergringrennen sin charm och tjusning.
För hemmaföraren Daniel Rath, som vi sett i Katerydsloppet i Tibro ett antal gånger, har det länge varit en dröm att få vinna årets största höjdpunkt i Teterow. I går eftermiddags besannades den drömmen. Han tog hem den fem varv långa finalen före klubbkamraten och tillika trefaldige vinnaren Enrico Janoschka. Trea hamnade Andreas Gruber. Det var en minnesvärd dag även för Gruber. Han gjorde sin sista tävling i karriären. Lyckan var stor över att få avsluta med en pallplats. Isracingprofilen Antonin Klatovsky, från Tjeckien, åkte i mål som fjärde man.
Rath, bosatt i Teterow och bejublad hemmafavorit tillsammans med Janoschka, hade en snitthastighet på 114,58 km/tim i finalen. Högst hastighet hade dock konkurrenten Janoschka. Under Janoschkas snabbaste varv, som tog 57 sekunder, var han uppe i 117,34 km/tim.
Finalen i Bergringrennen – med 12 förare – utgör kulmen på helgen, men det står ytterligare ett par titlar på spel. Under lördagen avgjordes klubbmästerskapet. Janoschka blev klubbmästare före Rath och Enrico Sonnenberg. På söndagen var det även final gällande det så kallade ”Gröna bandet”. Här svarade en annan hemmaförare för en präktig knall. Enrico Hoth utförde sitt livs heat och lyckades hålla undan trots hård uppvaktning från förhandsfavoriten Janoschka.