I senaste avsnittet av Club MXSTAR Podcast pratar Tomas Persson och Ola Thorell med Ken Roczens svenske mekaniker Oscar Wirdeman. Det pratas om den svåra skadan, om den suveräna säsongsinledningen och om förhållandet föraren och mekanikern emellan.
– Han har blivit som en styvson till mig, säger Wirdeman. 

Under Ken Roczens första år på RCH Suzuki, 2015, handlade det mesta som läckte ut från teamet om diverse struligheter. Tysken vann visserligen två av de första tre tävlingarna i supercrossen, men sedan var det mest strul innan han försvann skadad efter ungefär halva säsongen. På sommaren lyckades han sedan inte heller försvara sin titel i motocrossmästerskapet.

Men till 2016 hände något. Plötsligt såg Roczen ut att trivas igen, efter en trögare start fightades han om supercrosstiteln med Ryan Dungey och på sommaren vann han återigen utomhusmästerskapet.

Förändringen hette Oscar Wirdeman och när det redan tidigt på säsongen stod klart att Roczen skulle lämna Suzuki för HRC Honda till 2017 var ett av de krav tysken hade att den svenska mekanikern skulle följa med.

 

Oscar Wirdeman. Foto: HRC

 

Väl där fick duon en succéstart med två raka segrar i supercrossen. Sedan kom Anaheim 2 och skadan som höll på att kosta Roczen karriären. Armen var söndertrasad och Honda–föraren tvingades spendera nära månaden på sjukhus i Vale, Colorado, där en mängd operationer genomfördes.

– Det var väldigt tufft och jag var uppe med honom på sjukhuset i Colorado under ett par veckor. Det var skittufft att se honom ligga där utan att veta vad som ska hända med hans arm, berättar nu Oscar Wirdeman i det senaste avsnittet av Club MXSTAR Podcast som går att lyssna på i sin helhet här.
– Vi är väldigt personligt engagerade i det här och då är det alltid tufft när en förare skadar sig.

Ja, Wirdeman och Roczen har kommit varandra nära under de dryga två år som man nu jobbat tillsammans och svensken verkar, av snacket i podcasten att döma, att trivas utmärkt med sin förare.

– Vi har jättebra kontakt och han är väl ungefär som min styvson, skrattar Wirdeman och fortsätter:
– Jag har väl nästan adopterat honom, haha.

 

Ken Roczen. Foto: HRC

 

Årets säsong, som alltså föregåtts av nästan ett års frånvaro från tävlingsbanorna efter skadan, började med en fjärdeplats i premiären innan Roczen senast i Anaheim den gångna helgen var uppe på pallen som tvåa. Resultat som Oscar Wirdeman är mer än nöjd med.

– En jättebra start och det har gått över förväntan. Vi visste ju inte hur han skulle vara. Han har varit bra på träning men då kör du ju själv, på samma banor och startar inte med 21 andra gubbar, säger Wirdeman i podden.