Årets motocross-VM började bra för de båda svenska MX2-förarna Alvin Östlund och Anton Gole. De tog poäng i båda heaten och sammanlagt blev Alvin tia och Anton 22a.

Klassen dominerades dock av lettländaren Pauls Jonass och fransosen Benoit Paturel, som fajtades loppen igenom. Men Jonass var vassast denna kväll och vann båda.
Belgaren Julien Lieber och danske Thomas K. Olsen imponerade stort och blev trea respektive fyra i bägge loppen. Italienaren Michele Cervellin blev totalfemma före Schweizaren Jeremy Seewer, som kraschade i första heatet.
Mycket intressant är att se hur fjolårets EM-förare gör sig gällande även i VM. Förutom Olsens fjärdeplats, blev spanjoren Jorge Prado åtta, USAs Darian Sanayei nia och Australiern Hunter Lawrence elva.
Alvin blev som sagt tia efter ett struligt första heat, där han var 15e efter första varvet. Sedan var det många turer fram och tillbaka innan han gick i mål som 13e. Anton var 17e efter första heatet och blev till slut 20e.
I andra heatet krokade Anton ihop med en kille och kom rejält efter. Men den svenske VM-debutanten gav inte upp, utan tog 20e platsen på sista varvet.
Alvin var bland de sista iväg i andra heatet men körde upp sig tolva på första varvet. Sakta men säkert körde han upp sig till nia, när han på sista varvet gjorde ett misstag och tappade ryssen Brylyakov.
– Jag hade satt upp ett mål om att bli topp-tio här och blev tia. Så jag får väl vara nöjd med det efter omständigheterna, menade Alvin.
– Allting är väldigt nytt för mig och detta var ju min första tävling för säsongen. Jag är ändå nöjd med att få med mig två poäng. Det är jäkligt högt tempo och det är fruktansvärt jämt, förklarade Anton.
Efter några skador var det 29 förare med i MX2, medan det endast var 21 förare i MXGP. Den tidigare åttafaldige världsmästaren Antonio Cairoli övertyga stort och vann båda heatet.
I första stack han direkt ifrån de övriga, men i andra fick han kämpa bakom regerande världsmästare Tim Gajser som ledde. Men med två varv kvar fullständig flög Cairoli förbi den för helgen förkylde Gajser och vann klart.
Belgaren Clement Desalle övertygade och blev totaltrea före ryssen Evgeny Bobryshev och fransmännen Romain Febvre samt Gautier Paulin. En skadad Jeffrey Herlings slet sig fram till 13 poäng, vilket kan visa sig värdefullt framöver.