När det inte kördes någon VM–tävling i motocross under helgen drog istället två nationella serier igång. Och såväl i Brittiska mästerskapet som i Dutch Masters fanns svenskt deltagande. Nedan kan ni se höjdpunkter från Nederländerna och hela tävlingen från England. Dessutom kördes andra rundan i French Elite, också den med svenskt deltagande. 

Foto: Hitachi KTM fuelled by Milwaukee

Isak Gifting tillhör i år det brittiska teamet Hitachi KTM fuelled by Milwaukee och kommer därför att köra ACU British Motocross Championship, det brittiska mästerskapet som i helgen inleddes på sandbanan i Culham strax söder om Oxford. Och det blev en bra start för svensken, som aldrig tidigare kört på premiärbanan.

Efter en tredje tid på kvalet körde han in som tvåa bakom förre teamkompisen Conrad Mewse i det första heatet. Och efter en bra start ledde Gifting den första halvan av det andra heatet, innan han tvingades se sig passerad av Mewse. Men det var ett omdiskuterad heat, Mewse liksom flera andra förare hoppade bevisligen mot gulflagg varpå Hitachi KTM fuelled by Milwaukee efteråt lämnade in en protest. Tävlingsledningen valde dock att inte göra någonting, vilket betydde att Gifting fick nöja sig med en total andraplats.

– Det var första gången jag körde Brittiska mästerskapet och det var rätt bra, med en häftig och utmanande bana. Jag fick kämpa mycket med min körning, men lyckades bättre i andra och körde bättre där, sa Gifting efteråt i ett pressmeddelande.

Hela tävlingen från Culham.

I den första rundan av det holländska mästerskapet, Dutch Masters, svarade Tim Edberg för en fin insats när han körde in som sexa i det första heatet och sedan femma i det andra. Också Albin Gerhardsson fanns med och blev 18:e i andra heatet, efter att ha missat poängplats i första. Svenskt deltagande också i 85–klassen, där Freddie Bartlett körde in som tolva i första och tia i andra, för en total tolfteplats.

Highlights från MX1 i Dutch Masters.

Avslutningsvis andra rundan av French Elite, där GasGas-föraren Elix Ruth körde in på en 19:e plats totalt i MX2. Det efter att ha plockat åtta poäng som 13:e i första heatet. I andra blev Ruth poänglös.