Orden är Roger Harveys, HRC’s General Manager i MXGP. Och de handlar förstås om Tim Gajser. MX2–världsmästaren från 2015 som sent bestämde sig för att ta steget till MXGP i år. Slovenen fick samma materialbackning som fabriksförarna för sitt Honda Gariboldi och inledde säsongen bättre än någon kunnat tro. 

Gautier Paulin anses av många vara den som ska göra det för HRC Honda i år. Den röda japanen har inte vunnit VM–guld i stora klassen sedan 1994 och fransmannen värvades inför förra året i just det syftet.

Paulin imponerade inte, stördes av en knäskada men tog ändå silvret bakom suveräne Romain Febvre. Honda lyckades dessutom köra hem ett brons genom Evegny Bobryshev, och ryssen är också den som på försäsongen i år imponerat mest av Honda–förarna.

Bobryshev fortsatte imponera under GP–premiären i Doha, Qatar, i helgen, tog en tredjeplats totalt, men hamnade ändå i skuggen av en annan Honda–förare.

Tim Gajser bestämde sig sent under hösten för att ta steget till MXGP efter fjolårets MX2–guld och fick samma materiella backning som HRC’s fabriksförare, trots att han fortfarande kör kvar för italienska Honda Gariboldi.

 

Tre Honda–förare längst fram in i första sväng, i lördagens andra heat. Foto: HRC
Tre Honda–förare längst fram in i första sväng, i lördagens andra heat. Foto: HRC

 

I Qatar visade han att det var precis rätt beslut av både honom och Honda. Slovenen var tvåa efter Bobryshev i fredagens kvalheat och tog sedan mycket överraskande karriärens första dubbelseger i ett GP.

– Att börja mästerskapet på det här sättet är fantastiskt, och överlag har det varit en bra helg. Killarna kör bra, och speciellt Tim i sin MXGP–debut. Det var kul att se tre stycken CRF450RW längst fram i det andra heatet, sa HRC’s General Manager i MXGP Roger Harvey i ett pressmeddelande efteråt.
– Många ifrågasatte att Tim tog steget till stora klassen, men jag tror vi bevisade att det var rätt beslut redan den här helgen.

Regerande mästaren Febvre slog sig in mellan Honda–förarna Gajser och Bobryshev. Febvres teamkompis Jeremy van Horebeek slutade totalfyra, KTM’s Antoino Cairoli femma och Shaun Simpson, KTM, blev sexa.

 

Regerande världsmästaren Romain Febvre inledde med en andraplats. Foto: Yamaha
Regerande världsmästaren Romain Febvre inledde med en andraplats. Foto: Yamaha