De två senaste årens MXGP–världsmästare, Romain Rebvre och Tony Cairoli, blev inte överraskade när de såg Tim Gajser glida ifrån i Qatar. Men situationen inför fortsättningen blir nu en helt annan för slovenen. Som lovar dricka mer vatten i helgen.

Tim Gajser själv säger att han kom till Losail, Qatar, utan någon egentlig uppfattning vad han kunde förvänta sig placeringsmässigt. Det slutade med en dubbelseger. Dessutom var Honda–föraren den första sedan Cairoli att vinna en debut i stora klassen, och dessutom den yngsta.

Slovenen får nu ett tufft jobb att försöka följa upp premiären när VM drar vidare till Thailand, närmast i helgen, och Valkenswaard, den europeiska premiären sista helgen i mars. Förra året i Thailand tvingades han söka upp läkare efter utmattning i det första heatet, och fick inte tillstånd att starta i det andra. Och i sanden i Holland kraschade han vådligt.

– Jag var avslappnad och kände ingen press när jag kom till Qatar, förklarade Gajser sitt sensationella resultat efteråt.
– Det har varit en bra vinter, bra tester och bra förberedelser, men jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag kunde inte klassen men jag är nöjd med hur det gick. Nu ska jag dricka mer vatten i Thailand än jag gjorde förra året.

Vi var nog många som blev förvånade över vad Gajser åstadkom i Qatar. Regerande världsmästaren Romain Febvre och den mångfaldige diton Tony Cairoli var det dock inte.

– Från försäsongen och vintern visste jag att han skulle bli farlig. Jag såg honom två gånger och visste att han var snabb på 450:n. Nu körde han riktigt bra, sa Febvre som drog på sig kramp i armarna i andra heatet men ändå tog andraplatsen efter Gajser.

Tony Cairoli höll också han med om att Gajsers dubbelseger inte kom som någon överraskning.

– Nej, faktiskt inte. Han visade fart redan under försäsongen och frågan var bara om han hade skallen att köra på samma sätt i MXGP. Men han är också världsmästare, vet hur man leder ett race och hanterar pressen från de där bakom, sa italienaren och fortsatte:
– Med tanke på vad Febvre gjorde förra året så är det ännu mindre överraskande. När så bra förare tar steget från MX2 till MXGP verkar det inte vara så stort, särskilt inte idag när 250–maskinerna redan är väldigt starka och definitivt mer lik en 450 än för tio år sedan.

 

Tim Gajser blev den första debutant sedan Tony Cairoli 2008 att vinna stora VM–klassen. Foto: Ray Archer
Tim Gajser blev den första debutant sedan Tony Cairoli 2008 att vinna stora VM–klassen. Foto: Ray Archer

 

(TEXT: ADAM WHEELER/KALLE LUNDSTEDT)