Den regerande silvermedaljören i MXGP, Jeremy Van Horebeek, missar de två kommande rundorna av VM. Belgaren ådrog sig ett brutet ben i vänsterfoten när han kraschade under det andra heatet i Arco.

Yamaha–föraren kraschade två gånger under det andra heatet när årets fjärde VM–tävling kördes i Arco di Trente i helgen. Och det var den andra, när Van Horebeek vred till foten, som orsakade frakturen som nu tvingar honom vila upp till en månad.

Därmed kommer han definitivt att missa helgens tävling i sanden på Valkenswaard, och dessutom Spaniens GP i Talavera om två veckor. Samma helg kommer skyddet från foten tas bort och det återstår att se om han kan vara redo för Matterly Basin ytterligare två veckor senare.

– Jag är såklart besviken. Men sånt är livet. Förra året var perfekt och vi kom till den här säsongen med förhoppningar om att vara med och utmana om titeln. Men samma sak har hänt förare som Desalle och Paulin och många andra också tidigare, sa Van Horebeek och fortsatte:
– Jag har farten så jag är inte orolig, men jag har kraschat för många gånger redan i år. När jag är tillbaka så kommer jag bara gå in för att försöka köra så fort som möjligt och så får vi se vad det leder. Det har varit en tuff start och på ett sätt kan det vara bra med en paus.

Nej, det har inte gått den regerande silvermedaljörens väg hittills. Han har fortfarande inte lyckats vara topp–tre i något heat, vilket han var hela 21 gånger förra säsongen, och bara varit topp–fem tre gånger på åtta heat. Efter kraschen i Italien sa Van Horebeek halvt på skämt och halvt på allvar att han kraschat mer undre de första fyra rundorna än han gjort de senaste fyra åren.

(Text: Adam Wheeler/Kalle Lundstedt)