Efter en ledig helg är Lucas Oil AMA Pro Motocross tillbaka med den fjärde rundan. High Point väntar på lördag och det är än så länge jämnt i toppen i båda klasserna. Vi ger er här de viktigaste förutsättningarna inför den kommande tävlingen.

• Eli Tomac inledde utomhussäsongen strålande med en dubbelseger på Hangtown. Och många trodde säkert att 2017 skulle bli en hyfsat enkel resa mot första 450–titeln för Kawasaki–föraren när såväl Ryan Dungey som Ken Roczen saknas. Men Tomac har stött på problem. På Glen Helen störde först Marvin Musquin och sedan en frambroms. Senast på Thunder Valley blev han ifrånkörd av Blake Baggett i det andra heatet efter en krasch i det första. Var står Tomac egentligen?

 

Eli Tomac. Foto: Kawasaki

 

• Baggett tog karriärens första 450–seger efter en tredjeplats i första heatet och seger i det andra. Dessutom tog Justin Bogle karriärens första heatseger när han vann första. Bakom Baggett på pallen slog sig Marvin Musquin (4-3) in som tvåa och Jason Anderson (2-6) trea.

• Musquin leder tabellen på 127 poäng när 6 av årets 24 heat är körda. Tomac är tvåa, 17 poäng bakom, med Baggett ytterligare 2 bakom sig. Därefter följer Anderson på 93, trots att han ”nollade” årets första heat.

• Christian Craig missade Thunder Valley efter skadan från kraschen i ledning på Glen Helen, men är tillbaka till helgen. Ken Roczens stand in i HRC tvingades till operation och kommer köra med en platta i handen.

 

Christian Craig. Foto: Simon Cudby/Honda

 

• Fredrik Norén, som kör privat på Honda den här sommaren, är 14:e efter tre tävlingar, med 46 inkörda poäng. I Race Magazine 7, som når prenumeranter i morgon och finns i butik i nästa vecka, kan ni läsa vad svensken har att säga om säsongsinledningen.

• På High Point i fjol vann Ken Roczen närmast före Jason Anderson och Marvin Musquin. Ingen i startfältet på lördag har förresten vunnit på banan (i 450–klassen) – där Ricky Carmichael är värst med åtta segrar, närmast före Damon Bradshow och Rick Johnson på fyra och Kent Howerton på tre. Ryan Dungey, Roczen, Jeff Stanton, James Stewart, Ryan Villopoto och David Vuillemin har två var.

 

Marvin Musquin. Foto: Simon Cudby/KTM

 

• Däremot har såväl Blake Baggett som Marvin Musquin två segrar var från sina perioder på 250–hojen. Också Eli Tomac och Josh Grant har vunnit 250–klassen på High Point.

• I 250–klassen vann Joey Savatgy tävlingen förra året, närmast före Zach Osborne och Cooper Webb (nu på 450).

• Savatgy vann också årets tredje runda på Thunder Valley förra helgen, efter två fantastiska 250–heat med grymma fighter. Faktum är att det bara skiljde en poäng mellan segrande Savatgy (4-1) och Austin Forkner (2-3) som slutade fyra. Däremellan slog sig Alex Martin (1-4) in som tvåa och brorsan Jeremy (3-2) som trea.

 

Joey Savatgy. Foto: Kawasaki

 

• I sammandraget är det också tight – Zach Osborne, som vann de första två tävlingarna, toppar tabellen på 119, Alex Martin är tvåa på 110, Jeremy trea på 101, Savatgy fyra på 93, sedan Forkner 89, Colt Nichols 89, Adam Cianciarulo 85 och Aaron Plessinger 78. Cianciarulo och Plessinger som båda nollade i andra heatet senast. Också Savatgy, Forkner och Jeremy Martin har en nolla redan.

• Vi har förresten sett fem olika segrare på de sex heaten som hittills kört – i såväl 450– som 250–klassen. Tomac, Musquin, Anderson, Bogle och Blaggett i stora, och Osborne, bröderna Martin, Dylan Ferrandis och Savatgy i lilla.

 

Zach Osborne. Foto: Simon Cudby/Husqvarna

Fotnot: Läs vad Fredrik Norén har att säga om säsongsinledningen i Race Magazine 7, den når prenumeranter i morgon och finns i butik i nästa vecka.

 

Alex Martin. Foto: Simon Cudby/KTM