Ulricehamns MK bjöd på en fin tävling när den tredje rundan av årets MXSM avgjordes i helgen. I 125 U17 tog Isak Gifting över den röda nummerplåten och likadant gjorde Nick Kouwenberg i MX2. Nikloaj Larsen och Emelie Dahl behåller dock ledningarna i MX1 respektive MX Girls, i jakten på SM–guld 2017.

VM–föraren Anton Gole gjorde ett dråpligt misstag i ledningen redan på det första varvet, när lördagseftermiddagens MX2–heat kördes. Gole kraschade hårt, blev liggande och tvingades utgå. Det var länge tveksamt om han med ömmande ljumskar skulle komma till start på söndagen, men Husqvarna–föraren trotsade smärtan och gjorde en fantastisk prestation när han körde in som trea i Heat 2. I det tredje orkade han inte riktigt efter en sämre start, men slet i alla fall till sig åtta värdefulla poäng.

 

Nick Kouwenberg tog över ledningen i MX2.

 

Holländaren Nick Kouwenberg, Yamaha, vann lördagens heat före dansken Mathias Gryning och Jesper Jönsson, och tog sig därmed upp i totalledning när Gole försvann. En ledning han behöll även på söndagen efter att ha vunnit första heatet och slutat tvåa bakom Jönsson, Husqvarna, i det andra. Årets första heat–triumf för den dubbla MX1–mästaren Jönsson, som därmed blev totaltvåa efter Kouwenberg och före KTM–föraren Gryning.

 

Jesper Jönsson tog årets första heatseger.

 

I sammandraget leder holländaren på 202, 24 poäng före Gole och med Jönsson ytterligare 19 bakom.

I MX1 var förvirringen total när topp–3 sammanlagt för helgen skulle ta plats på pallen under söndagseftermiddagen. Ken Bengtsson, Yamaha, hade vunnit lördagens heat och varit tvåa–etta på söndagen, och skulle således få kliva högst upp.

 

Ken Bengtsson bestraffades efter tredje MX1–heatet.

 

Bengtsson körde dock direkt tillbaka till depån efter att ha blivit bestraffad för en gening i samband med starten och därmed flyttats ner tio placeringar. Nikolaj Larsen, KTM, som blivit tvåa på lördagen, vunnit första heatet på söndagen och sedan fått andraplatsen till skänks efter Bengtssons bestraffning, var således totalsegrare för tredje gången i år men saknades han också vid prispallen.

Dansken hade istället fått ta sig direkt till sjukhuset med en skadad fot.

 

En förvirrad Oskar Olsson tog plats på pallen.

 

Så där stod istället en besviken Pontus Jönsson, Husqvarna, som blev totaltrea men inte alls var nöjd med körningen, och en betydligt gladare Oskar Olsson, som gjorde sin livs SM–tävling när han blev trea på lördagen, femma i första på söndagen och segrare i andra för en total andraplats.
Larsen drygade ut totalledningen och har nu 191 inkörda poäng, Jönsson är tvåa på 167 och Olsson trea på 145.

 

Emelie Dahl segrade på söndagen.

 

Emelie Dahl var omkull i tjejernas heat på lördagen och kom inte alls igång när hon väl tog sig upp. Det slutade med en fjärdeplats för Yamaha–tjejen som dock var betydligt hungrigare när hon ganska enkelt vann på söndagen efter att ha haft ledningen från start till mål. Därmed kunde behålla den röda nummerplåten.

 

Kane totalvann Ulricehamns SM.

 

Natalie Kane, Honda, vann dock sammanlagt, med seger på lördagen och andraplats dagen därpå. Sandra Karlsson, Kawasaki, slutade trea och tog över den totala tredjeplatsen bakom Dahl och Kane från Genette Våge, som slet med en öm handled och inte alls kunde göra sig själv rättvis.

I 125 U17 har Isak Gifting gått obesegrad sedan han tvingades bryta med maskinproblem i årets allra första SM–heat. I Ulricehamn blev det två nya segrar för KTM–föraren som dock bjöds på hårt motstånd av Viking Lindström, KTM. Lindström ledde halva heatet på lördagen och var tätt efter en lång stund på söndagen, men slutade tvåa båda gångerna. Rasmus Håkansson, Yamaha, och Filip Olsson, Husqvarna, tog varsina andraplatser.

 

Viking Lindström och Isak Gifting bjöd på bra fighter i 125–klassen.

 

I totalen tog Gifting över den röda nummerplåten från Olsson, som nu är två poäng bakom. Lindström är trea, ytterligare 16 bakom Olsson.

Fotnot: Mycket mer om tävlingen läser ni i Race Magazine nummer 7.

 

Gifting tog över totalledningen efter femte raka heatsegern.