Den tredje deltävlingen av det italienska mästerskapet MX Prestige avgjordes på den tidigare GP–banan i Montevarchi under helgen. Fyra svenska förare tog chansen att slipa på formen inför VM–premiären, som nu bara är en dryg månad bort. 

Som det ser ut i planeringen just nu kommer 2021 års MXGP–premiär köras i ryska Orlyonok, den 13 juni. En lång väntan är alltså nu bara en dryg månad bort. Om det sedan blir så, eller om kalendern förändras på nytt, återstår dock att se.

Inför VM–starten har flera länders nationella mästerskap dragit igång och inte minst i Italien har vi kunnat få en hint om hur förarna ligger till, säsongen 2021. Öppna italienska mästerskapet kördes över tre deltävlingar och avslutades i april, men strax därefter drog nästa serie igång – Italian Prestige series.

Den tredje rundan där kördes under helgen på Montevarchi, en tidigare GP–bana söder om Florens i natursköna Toskana, och såg fyra svenska förare komma till start – Alvin Östlund i MX1–klassen, samt Isak Gifting, Tim Edberg och Filip Olsson i MX2. Östlund satte den sjunde bästa tiden på lördagens träning och var sedan åtta på tidskvalet, bakom snabbaste trion Tim Gajser, Alessandro Lupino och Glenn Coldenhoff.

Den regerande världsmästaren Gajser kunde sedan också vinna den första MX1–finalen på söndagen klart, dryga halvminuten före Lupino och med Coldenhoff som trea. David Philippaerts körde in som fyra och där bakom tog Östlund en fin femteplats. Andra finalen såg ut på ett liknande sätt och Gajser var på nytt i en klass för sig. Den här gången slutade Coldenhoff tvåa och Lupino fick nöja sig med tredjeplatsen. Philippaerts blev fyra och Östlund tog en ny, fin femteplats och blev också totalfemma i tävlingen.

Efter att ha kört två av tre tävlingar ligger Östlund på en tiondeplats totalt i mästerskapet, som leds av Lupino före Gajser och Philippaerts. Gajser har vunnit samtliga fyra heat i de två tävlingar han kört, men han kom inte till start på Mantova.

I MX2 på Montevarchi lyckades Filip Olsson inte kvala vidare till final, men bättre gick det för såväl Isak Gifting som Tim Edberg. Edberg var 15:e på tidskvalet medan Gifting noterades för den 13:e bästa tiden. Snabbast? Fantic–föraren Nicholas Lapucci, före Gianluca Faccheti och Rene Hofer. 

Första heatet vanns sedan av Giftings teamkompis Simon Langenfelder, närmast före teamkompisarna  Andrea Adamo och norske Kevin Horgmo. Gifting slutade sjua, dryga 50 sekunder bakom segraren, och Edberg blev tionde man. Det andra heatet togs hem av tidskvalsnabbaste Lapucci, när Langenfelder blev tvåa och Horgmo trea. Österrikaren totalvann därmed tävlingen, med Adamo som tvåa och norrmannen på tredje plats.

Gifting blev tia i andra heatet och landade därmed som nia totalt. Edberg var snabbaste svensk den här gången, slutade åtta i heatet och tia totalt. Yamaha–föraren, som kört samtliga deltävlingar i serien, är nia i totalen – där Horgmo leder före Lapucci och spanjoren Garcia Ruben Fernandez.