Det blev tre fullmatade motocrossdagar på Svampabanan i Tomelilla med mycket trevliga och spännande heat men även med några otäcka krascher.

Hemmaföraren och VM-åkaren Filip ”Fillibang” Bengtsson kraschade i den ökända backen bakom startgrinden. Han fördes till sjukhus där han fick stanna kvar.
– Jag minns det mesta av kraschen, säger Filip och fortsätter:
– När jag landade i stalpen tappade jag en hand från styret och hade precis fått tillbaka handen, när jag fick en smäll och for över styret. Nästa stund var det fullt med folk omkring mig och de skrämde upp mig med att säga att mycket var brutet. På sjukhuset i Lund konstaterade man att jag har en punkterad lunga, ett brutet nyckelben och några revben. Jag har mycket ont i en arm men den ska inte vara bruten. Det är rätt spännande att läsa facebook och hemsidor, där alla vet hur det är med mig och att jag har sagt både det ena och andra. Men nu får detta ta den tid som behövs för att jag ska bli helt återställd, jag kan inte skynda mig tillbaka och bara slå mig igen, förklarar Filip Bengtsson.
Redan på torsdagen var det en otäck smäll i samma hopp, som är mycket olycksdrabbat. Jag personligen kan inte låta bli att ställa mig frågan, ”är det värt att ha ett spektakulärt hopp som alla inte klarar”? Nu var det dessutom ”Fillibang”, en av landets bästa och hemmaförare som kraschade.
Svampabanan är tuff som den är ändå, vilket jag gillar. Men det sker mycket olyckor och klubben hade ett imponerande sjukvårdsteam som jobbade bra. Jag vill också poängtera att arrangemanget var suveränt bra och jag hoppas att Tomelilla MK fortsätter som SM-arrangör.

Danske Nikolaj Larsen vann Tomelilla MKs deltävling i MX1-SM före Jesper Jönsson och Jonathan Bengtsson.
Danske Nikolaj Larsen vann Tomelilla MKs deltävling i MX1-SM före Jesper Jönsson och Jonathan Bengtsson.

MX1 blev nu en duell mellan Jesper Jönsson och danske Nikolaj Larsen, som slutade med att Nikolaj vann andra heatet och därmed deltävlingen. Mycket glädjande kom den skadedrabbade Jonathan Bengtsson, Helsingborgs MCK, in som totaltrea.
I MX2 blev det händelserikt värre, speciellt i första heatet som kördes direkt efter ett ordentligt skyfall. Vurporna avlöste varandra under första halvan av heatet och under den andra började många hojar att koka.
Sösdalas Pontus Jönsson vann första heatet, sedan han passerat Skivarps Felix Nilsson på sista varvet. Andra heatet vanns av Haninge MKs Anton Lundgren, som imponerade stort hela dagen men kraschade tre gånger i första heatet.
Pontus vann totalt före Lundgren och Felix, två poäng bakom kom Anton Gole och sedan följde tre man på samma poäng. Femma var norske Even Heibye följd av Västerås MKs Danne Karlsson och Järvas Ken Bengtsson.
I MX-Girls fick vi ingen svensk tjej på prispallen, nordirländskan Natalie Kane vann båda heaten före danskan Julie Dahlgaard. Norskan Thea Johansen gjorde två imponerande uppkörningar och blev dubbeltrea.
Även den totala fjärdeplatsen togs av Norge, genom Mathea Selebö. Bästa svenska blev Nynäshamns MCKs Carro Berglund, på samma poäng som Sandra Karlsson.
SMK Dalas Stefan Olsson vann båda heaten i 125-U17 och totaltvåa blev klubbkompisen Isak Gifting före Rödeby CKs Adam Einarsson.

SM-ledaren Emil Jönrup (471) och Marcus Gredinger fajtas om att ta starten i 85-USM, närmast bakom har vi Elix Ruth och den slutlige vinnaren av deltävlingen Casper Olsen (124).
SM-ledaren Emil Jönrup (471) och Marcus Gredinger fajtas om att ta starten i 85-USM, närmast bakom har vi Elix Ruth och den slutlige vinnaren av deltävlingen Casper Olsen (124).

I 85U imponerade norske Casper Olsen med att vinna sin USM-debut, det var dock hårfint till Varbergs MKs Emil Jönrup som vann första heatet. Getinge MKs Noel Nilsson var dubbeltrea.
Med andraplatser i båda heaten tog Alex Pettersson, Vimmerby MS, totalsegern före MK Stencrossarnas William Bengtsson före Landskrona MKs Anton Bengtsson.
Avslutningsvis vann Smålandsstenar MKs Hugo Forsgren 65-klassen före danske Jonas Stub Buch och MK Tranans Linus Persson, medan Varbergs MKs Bernt Mellström vann Race Magazine Cup före Boxholms Ludvig Strelin och Smålandsstenar MKs Max Kronvall.

Pontus Jönsson segrade i en händelserik MX2-klass, före Anton Lundgren och Felix NIlsson.
Pontus Jönsson segrade i en händelserik MX2-klass, före Anton Lundgren och Felix NIlsson.