Björn Andersson, Philip Kihlman och Kim Pentmark tog poäng i båda heaten när den första deltävlingen i de spanska mästerskapen kördes i Albaida.

Philip Kihlman är en av de tre svenskar som tog poäng i båda heaten vid premiären av de spanska MX1-mästerskapen.

Albaida ligger cirka sju mil från Alicante, uppe i bergen. En riktigt fin bana men den är känd för att bli väldigt spårig, man kan nästan tro att det är en sandbana men spåren är stenhårda. Tidsschemat är väldigt komprimerat vilket är ovanligt för de svenska förarna. Det börjar med 45 minuters tidskval, därefter är det cirka en timma innan man ska vara i waitingzon. Heaten är 30 minuter plus två varv och pausen mellan heaten är 50 minuter.
I Spanien finns det en åldersgräns för MX2 på 25 år och dessutom är det bara prispengar i MXOpen, vilket gör att många väljer MXOpen. I år märktes det väldigt tydligt att det är kris i Spanien då det var ungefär hälften så många anmälda mot vad det brukar vara vid de första tävlingarna. Eftersom de spanska mästerskapen startar så tidigt var det i år en hel del utländska duktiga förare på plats.
I första MXOpen heatet tog Jose Butron starten och drog ifrån ganska omgående. Dean Ferris kom lite bakifrån och körde upp sig snabbt men blev rammad av en varvad (läs separat artikel om Ferris). Butrons ledning var då ganska stor och Alvaro Lozano kom aldrig ikapp utan fick nöja sig med andra plats. Jonathan Barragan gick inte riktigt att känna igen, vilket fick sin förklaring i att han körde med en skadad handled men trots det blev han trea.
Det var fyra svenska förare anmälda i den här klassen, Björn Andersson, Kim Pentmark, Philip Kihlman och Dennis Wellerfors. Ordningen i mål för dem blev samma som ordningen under tidskvalet. Björn lyckades bäst och blev elva, Philip låg precis bakom Björn då han gick omkull i en svår kurva och tappade placeringar, han körde upp sig igen och slutade 15. Kim krokade ihop med en annan förare ganska omgående och fick börja jaga och även om han tidsmässigt var en bit bakom lyckades han ta poäng och slutade 18e.
I andra MXOpen-heatet tog Butron återigen starten men den här gången var Lozano närmare och efter ett antal varv körde han om och drog ifrån. Barragan slutade återigen trea men en bit bakom. Björn blev tolva, Philip 14e och Kim återigen 18e. Killarna var riktigt trötta och  slitna. De är inte vana vid de långa heaten och inte heller vid den korta vilan mellan heaten så det gäller att anpassa sig snabbt nu för att lyckas ännu bättre i kommande tävlingar.
Totalt vann Lozano före Butron med Barragan på en tredje plats, medan den franske supercrossexperten Fabien Izoird blev femma fyra före österrikaren Günter Schmidinger och finländaren Santtu Tiainen. Björn blev totaltia, Philip 14e och Kim 19e. MX2-klassen vanns av Antonio Ortuno, som Philip fajtats mot i de Valenciska mästerskapen.