FMCK Borås stod som värd för årets SM-premiär i motocross. Efter mycket kritik från förare i fjol hade klubben gjort ett gott arbete med banan och alla strödde beröm över den.
Efter två försök att köra sista MX1-heatet, tvingades tävlingsledningen att ställas in på grund av säkerhetsrisk. Då hade i första försöket inträffat en megakrasch strax efter start och många förare låg kvar på banan.
I andra försöket kraschade Viktor Björklund vådligt i ledningen och då bröt kaoset ut. Förare kraschade överallt och när man befarade en svår skada på Christian Simonsson, bröts heatet.
Christian, som skadades allvarligt vid SM-premiären ifjol och rehabiliterades länge, hade nu bytt upp sig från 125 till 450. Det rapporteras nu om höft och axelskada.
Tyvärr tappade vi tidigt två av de bäste i MX1, när Varbergs Rasmus Sjöberg fick en handskada i lördagens heat. Vimmerbys Even Heibye inte kunde ställa upp på söndagen sedan händerna domnat bort på lördagen och han endast mäktat med att bli 20e.
Pontus Jönsson och danske Nikolaj Larsen dominerade de två heaten som räknades, Pontus vann första före Nikolaj och i andra var ställningen den omvända. Totaltrea blev MK Tranans Oskar Olsson (3-5) före Getinges Ken Bengtsson (4-6).
I det sista heatet som bröts var det en fin kamp i täten, med Ken i ledningen före Nikolaj, Kinds Eddie Hjortmarker och Pontus. Men förarna hann inte köra så länge så loppet räknades inte.

Anton Gole trippelsegrade vid MX2-premiären i Borås.
Anton Gole trippelsegrade vid MX2-premiären i Borås.

I MX2-SM visade Anton Gole att han nu är VM-förare och dominerade de tre SM-heaten. Den ende som riktigt kunde följa med var holländaren Nick Kouwenberg (2-2-3).
Vi fick se många sköna dueller bakom dessa två och totaltrea blev Sösdalas Jesper Jönsson (9-3-2) före Västerås Danne Karlsson (8-4-4), danske Mathias Gryning (6-6-5) och Uppsalas Jimmy Wicksell (7-5-12).
SMK Dalas Stefan Olsson svarade för en grym prestation när han blev trea i sitt livs första SM-heat i MX2. Stefan blev totalåtta, platsen före Skivarps Felix Nilsson som snabbt rehabiliterat sig från kraschen i Veinges vårsatsning.

Emelie Dahl vann SM-premiären i MX-Girls, före Sandra Karlsson (2).
Emelie Dahl vann SM-premiären i MX-Girls, före Sandra Karlsson (2).

Den Nordirländska mästarinnan Natalie Kane vann första heatet i MX-Girls, före Mälarös Emelie Dahl och Hallandias Sandra Karlsson, norska Genette Våge och danska Julie Dalgaard.
I andra heatet var det startkrasch och Kane kom sist iväg, men körde upp sig till åtta i mål. När Emelie övertog ledningen från Våge stod hon i en klass för sig själv och vann med nästan 36 sekunder före Sandra.
Örebros Sara Pettersson visade fin form och blev trea före Dalgaard, Våge och Karlskogas Frida Östlund. Emelie vann deltävlingen före Sandra och en svårt haltande Kane. En underbar debut gjorde den blott 13-åriga Uppsalaföraren Matilda Huss, som blev totaltia på sin 125a.

Filip Olsson tog ledningen i 125 U17, genom totalseger i Borås.
Filip Olsson tog ledningen i 125 U17, genom totalseger i Borås.

Precis som det varit sedan 125-U17 infördes, bjöd dessa ungdomar på fantastiska och disciplinerade körningar. Hela startfältet visar upp helt fantastiska skickligheter och är en fröjd för alla älskare av motocross.
I lördagens heat var det otroligt spännande, där Varbergs Filip Olsson ledde från start till mål. Fjolårets 85-mästare och klubbkompisen Emil Jönrup var ut som tvåa och höll den platsen in i mål.
Trea blev till slut Upplands Väsbys Arvid Lüning efter en underbar fajt med SMK Värnamos Rasmus Håkansson, som bor och mest tävlar i Holland. Rödebys Adam Einarsson knep femteplatsen före MK Orions Viking Lindström.
På sista varvet låg den regerande 125-mästaren SMK Dalas Isak Gifting, men råkade ut för ett haveri. Men Isak, som är på väg tillbaka efter skada, tog revansch och vann söndagens final.
Rasmus tog andraplatsen före Filip, den norske överraskningen Cornelius Töndel, Viking, och Adam. Arvid blev sjua och det räckte för att bli totaltrea bakom Filip och Rasmus samt en poäng före Emil.

Ingen tävling för Alvin

Team Kemea Yamaha skickade Alvin Östlund till Finland för att köra de finska mästerskapen i Sipoo.
– Banan var helt ok på lördagen, men på kvällen blev det snöstorm och på söndagen var bara gegga på banan. Tävlingsledningen ställde in tävlingen av säkerhetsskäl och jag fick åka hem till Belgien igen, berättar Alvin.