Till en början såg det ut precis som i Hangtown och på Glen Helen – Eli Tomac gick mot en ny dubbelseger. Men en krasch i det andra heatet stoppade Honda–föraren. Och nu står det klart att han missar resten av Nationals. Svenske Fredrik Norén kom till Thunder Valley med ett ömmande knä men körde till sig en fjortondeplats.

Det var vid en pressträff, dagen innan den tredje deltävlingen av Lucas Oil Pro Motocross Championship, som Fredrik Norén fastnade med foten i ett spår och vred till det knä han opererade just innan säsongen skulle dra igång.

Efter behandling hos en fysioterapeut kunde Norén dock starta i Thunder Valley, och resultaten var i paritet med tidigare – 14:e i första heatet och 13:e i det andra.

– När jag drog ut på träningen var jag osäker på om jag skulle kunna köra överhuvudtaget, sa Norén i Honda HRC’s nyhetsbrev och kommenterade sin insats:
– Comebacken hos fabriksteamen gick ganska bra, men jag kände att det kunde gått bättre. Jag är jättetacksam för möjligheten teamet gett mig och vill göra dem stolta.

 

Fredrik Norén var tillbaka hos Honda HRC i Thunder Valley. Foto: Honda HRC
Fredrik Norén var tillbaka hos Honda HRC i Thunder Valley. Foto: Honda HRC

 

Föga oväntat tog Eli Tomac hem det första heatet i Thunder Valley, närmast före Ryan Dungey och Ken Roczen. I det andra var Tomac uppe i ledningen redan på det första varvet efter att snyggt ha passerat fyra–fem förare. Sedan började han lägga meter för meter bakom sig och de jagande konkurrenterna.

Ingen trodde nog att tävlingen i Colorado skulle sluta på något annat sätt än de två första gjort.

Men misstaget kom. Tomac tappade bakhjulet, kraschade och blev liggande vid sidan av banan.

Dagen efter kraschen skrev Tomac såhär på sin Instagram:

– Den här typen av krascher lämnar mig alltid undrande över vad som egentligen hände. Och hur. Högeraxeln gick ur led men det är ingenting brutet. Känner mig rätt omtumlad dock. Nu inväntar jag besked på hur länge de skadade musklerna i axeln behöver för att läka ihop.

Och under dagen kom alltså beskedet att skadan inte kommer att läka av sig själv. En operation kommer krävas och därmed missar Eli Tomac resten av Nationalssäsongen.

För Transword Motocross uttalar sig Geico Hondas delägare Jeff Majkrzak:

– Eli var förstås upprörd när vi talades vid. Vi hade såklart, med starten han haft, hoppats på att kunna köra om titeln. Skador är tyvärr en del av den här sporten, och den här är väldigt tuff för oss alla.

Majkrzak berättar vidare att det är Tomacs vänstra axel som är värst drabbad och kräver operation snarast, men att troligen också den högra, som gick ur led, också kommer att opereras.

Ryan Dungey kunde vinna det andra heatet efter en bra fight med Roczen, och tog därmed över totalledningen. Suzukis Blake Baggett och Roczen jagar närmast. Fredrik Norén ligger för närvarande på en tolfte plats.

 

Ryan Dungey leder nu mästerskapet. Foto: Cudby
Ryan Dungey leder nu mästerskapet. Foto: Cudby