Hela tolv svenska motocrossförare tog EM-poäng i tre olika klasser under dagen. Det största var att Eddie Hjortmarker blev tia i 250-EM, Anton Nagl vann 65 och Danne Karlsson var fyra i 85.

Den tioårige Anton Nagy vann EM-kvalet i tyska Bielstein och ligger nu tvåa i sammandraget, där de tio bästa går till final i Storbritannien.

Om vi börjar med stora 250-EM som kördes tillsammans med VM i franska Ernée, så blev Eddie Hjortmarker bäste svensk med en tiondeplats, efter att ha varit sexa i sin semifinal. Jesper Jönsson tog den sista poängen genom att bli 20e och Pontus Jönsson gick i mål som 24a. Det blev schweizisk dubbelseger, när Valentin Guillod segrade före Jeremy Seewer och trea kom holländaren Ceriel Klein Kromhof (samtliga tidigare VM-förare). En stark femteplats tog ledaren i svenska MX2-SM, norske Magne Klingsheim. Kalle Olsson deltog inte sedan han kraschat på MXGymnasiet och ådragit sig en hjärnskakning.
I tyska Bielstein kördes den fjärde kval-tävlingen i nordvästra Europa-gruppen och som vanligt gjorde svenskarna grymt bra ifrån sig. Anton Nagy körde in som tvåa i första heatet och vann det andra, vilket innebar att han vann tävlingen och han har nu gått upp till tvåa i serien.  Arvid Lüning började med en fjärdeplats och följde upp som trea, därmed blev han totaltrea. Noel Nilsson var trea och sjua, Emil Jönrup var sexa i första men kraschade i andra, men körde ändå in som 15e och ligger femma i serien. Max Pålsson var tillbaka efter sin skada och blev tolva respektive 17e i heaten.
I 85-klassen startade Danne Karlsson som tvåa bakom spanjoren Jorge Prado, men båda blev mot slutet omkörda av britten Conrad Mewse. Danske Glen Meier var fyra före norske Kevin Horgmo, medan Christian Simonsson var elva, Rasmus Håkansson 16e och Filip Olsson 17e. Även i andra heatet var Danne ut som tvåa bakom Prado, men åter blev båda passerade av Mewse och Danne fick även se sig slagen av Meier. Det innebar att Meier blev totaltrea före Danne, som dock har gått upp som femma i serien. Horgmo var sjua, Simonsson nia, Håkansson 15e och Tim Edberg 19e. En strålande dag av våra EM-förare.