De svenska tjejerna gladde igen vid VM-premiären i Valkenswaard, när Sara Pettersson blev fyra och Frida Östlund sjua i andra heatet. Det blev även VM-poäng i MX3 för Kim Lindström, Rasmus Sjöberg och Mathias Andersson.

Frida Östlund debuterade i Tjej-VM med att bli totalåtta.

Sandra Adriansson gjorde en grym start och var fyra efter första varvet, Sara var då sexa med Frida närmast bakom. På andra varvet körde Sara upp och förbi Sandra, som dock hängde på som femma. På åttonde varvet kraschade Sandra, möjligen nerkörd. Race har dock inte hittat Sandra i den enorma depån, men efter att ha varit tia på nästa varv bröt hon.
Sara jobbade på bra och trots en lite svacka i loppet höll hon starkt undan och blev fyra.
– Fyra i ett heat är det bästa jag gjort, sa Kumlatjejen Sara som snart åker till USA för Womens nationals.
Även Frida fajatades bra och blev sjua igen, medan norskan Marie S. Pettersen slutade som 13e. Italienskan Chiara Fontanesi dominerade fullständigt och vann båda heaten. På lördagen var tyskan Steffi Laier tvåa, knappt för fra
nsyskan Livia Lancelot. Men i söndags heatet blev Laier kraftigt ifrånkörd av Lancelot. Sara blev totalfyra med Frida som stark åtta, Pettersen blev 13e totalt och Sandra 16e.
I MX3 var Tom Söderström nia i två varv, men bröt sedan då han klämt fingrarna i kopplingshandtaget. Tom var dock på sjukstugan när Race besökte hans buss.
Kim Lindström var sjua på första varvet och gick upp till sexa på det andra, men kraschade på tredje varvet. han kom upp som elva och höll den positionen loppet ut. Rasmus Sjöberg startade som som 19e och jobbade sig upp till slutlig 13e plats. Mathias Andersson var 21a och trots problem med kopplingen körde han upp sig till 15e i mål.
Filip Bengtsson var 29a efter första varvet i MX2-VM och jobbade på hela heatet och slutade som 23a, vilket får anses som bra med tanke på att detta var hans första tävling i år, sedan han skadat nyckelbenet.