Regerande MX2–världsmästaren Jordi Tixier missar Argentinas GP. Det står klart efter att fransmannen straffats med både böter och avstängning av FIM efter en incident i Thailand. Nu har 22–åringen kommenterat händelsen.
– Jag är riktigt besviken över straffet och tycker inte det är rättvist.

Franske MX2–världsmästaren Jordi Tixier har haft en tung start på VM–året. Ett antal krascher i Qatar gjorde att han var en bra bit från pallen med en sjätte och en nionde plats i finalheaten. I Thailand började det ännu tyngre i den 40–gradiga hettan med bara en trettonde plats i det första heatet efter en krasch bara några meter från målflagg. På TV–bilder efteråt sågs Tixier snubbla runt och inte riktigt veta varken var han var eller vad han gjorde.

Det fick också FIM’s läkare och medicinska personal på plats att stoppa honom från att starta i det andra heatet, ett beslut Tixier var allt annat än förtjust i. I stridens hetta angrep fransmannen FIM’s chefsläkare inte bara verbalt utan även fysiskt, ett beteende han nu alltså straffas rejält för.

Det är ett ”oacceptabelt beteende och ett brott mot FIM’s VM–regler”, skriver man i ett pressmeddelande och meddelar samtidigt straffet på 5000 euro i böter och en månads avstängning för Kawasaki–föraren. Men meddelar också att man inte ens tar emot någon överklagan från teamet och föraren utan att straffet kommer stå fast oavsett vad, detta trots de extrema förhållanden som rådde under tävlingen.

– Jag har aldrig slagit någon i hela mitt liv och ända sedan jag började köra GP–tävlingar 2010 har jag uppträtt korrekt och aldrig varit inblandat i något regelvidrigt, sa Tixier till On–Track Off–Roads Adam Wheeler efter att han blivit informerad om repressalierna mot honom.
– Det var extremt varmt i Thailand och efter 35 minuters körning kunde jag inte kontrollera varken min kropp eller min skalle något mer. När jag kvicknat till och kände mig bättre var jag förstås ångerfull och bad killen om ursäkt.

Avstängningen blir något retroaktiv och gäller från dagen när incidenten hände, alltså den 8 mars, vilket gör att Tixier därmed bara kommer att missa Argentinas GP.

– Jag är riktigt besviken över straffet och tycker inte att det är rättvist. Det känns för jävligt. Just nu är jag så besviken att det känns som att jag lika gärna kan lägga av.

 

Den extrema hettan i Thailand tog kanske allra hårdast på fransmannen, som bara är nia totalt och nu missar kommande tävling.
Den extrema hettan i Thailand tog kanske allra hårdast på fransmannen, som bara är tolva totalt och nu missar kommande tävling. Foto: Kawasaki

(Kalle Lundstedt/Adam Wheeler)