Rasmus Varg var snabbast av svenskarna när EMX125–förarna körde sitt tidskval tidigare under förmiddagen. I EMX250 var det Pontus Jönsson som satte bästa tid av de blågula, tätt följd av Ken Bengtsson. 

Såväl EMX125– som EMX250–mästerskapet avgörs som sagt under VM–helgen i Uddevalla, när den sjunde respektive åttonde deltävlingen körs. Samtliga EM–föraren har nu varit ute på banan för tidskval och i 250–klassen kan vi glädjas åt två svenskar topp 10.

Och båda kör 2-takt. Pontus Jönsson satte förmiddagens sjätte snabbaste tid och var knappa två sekunder bakom Roan van de Moosdijk. Några hundradelar bakom var Ken Bengtsson på en åttonde plats.

Vidare var Isak Gifting tolva, Tim Edberg 19:e, Jeff Oxelmark, Viking Lindström, Albin Gerhardsson och Filip Olsson placerade sig från 21:a till 24:a, Fredrik Theorell 26:a, Rasmus Håkansson som 31:a, Arvid Lüning 35:a och André Högberg 41:a.

I mästerskapsfighten har tre förare chansen att komma från Sverige med guldet. Holländaren van de Moosdijk leder sammandraget på 288 inkörda poäng och följs av Stephen Rubini, Frankrike, och Alberto Forato, Italien, 11 respektive 13 poäng bakom.

I 125–klassen var Rasmus Varg snabbast av svenskarna med tolfte tid i andra kvalgruppen. Men då hade banan också blivit bättre, även om det fortfarande var många 125–föraren också i den andra gruppen som fick syna Uddevallas grus. Snabbast i Vargs grupp var fransmannen Tom Guyon och bakom svensken placerade sig landsmännen Rasmus Moen och Viktor Andersson som 24:a och 26:a.

I första gruppen var holländaren Kay de Wolf snabbast och där såg vi svenskt på sjunde plats i Max Pålsson. Bakom var Liam Hanström 15:e, Marcus Gredinger 17:e, samt Filip Isaksson, Felix Boberg och Max Lövgren 21:a till 23:a.

Första 125–finalen körs 13:55 och den första i 250 16:05.