Det första heatet i motocrossens 250-EM i Kegums, Lettland, blev ett enormt tufft heat med massor av fajter. Even Heibye var hela tiden med i toppen, men danske Thomas K. Olsen tog sig upp i ledningen och vann klart. Bakom blev det en grym fajt mellan holländaren Bas Vaessen, fransosen Maxime Renaux och Heibye.

Ken Bengtsson och Anton Gole jobbade sig upp genom fältet och slutade tia respektive elva, men den 16-årige australiern Hunter Lawrence for fram som ett jehu. Efter en tidig vurpade flög han genom fältet, från 21a till fyra på elva varv och 16-åringen blandade sig även i slutstriden. Lawrence var ett tag förbi Heibye, som dock tog fram all sin urkraft och blev trea knappt slagen av Vaessen. Lawrence slutade fyra, 0,35 sekund bakom Heibye och femma blev Renaux före amerikanen Darian Sanayei. Jimmy Wicksell, Anton Lundgren och Lasse Christoffersen kom efter från början, Jimmy slutade 35a medan Anton och Lasse bröt.

I de två kvalheaten till morgonens VM-heat hade inte svenskarna något flyt, hela dagen har Alvin Östlunds transponer krånglat och visat helt olika resultat.
– Jag vet inte varför min krånglat, men jag slutade 16e i kvalet. Jag körde faktiskt bättre än vad resultatet visar, men jag hade svårt med omkörningarna och kom ingenstans. Sedan får man inte glömma att det var 36 förare med denna gång, så det var mycket tuffare än de senaste deltävlingarna. Jag hoppas verkligen att få till det bättre i morgon, berättar Alvin. Programenligt vann Jeffrey Herlings kvalheatet före hemmahjälten Pauls Jonass, schweizaren Jeremy Seewer, britten Max Anstie och comebackande fransosen Dylan Ferrandis.

I MXGP ledde länge Antonio Cairoli men mot slutet gick Tim Gajser förbi och vann, trea var belgaren Jeremy van Horebeek följd av landsmannen Kevin Strijbos och den franske världsmästaren Romain Febvre. Filip ”Fillibang” Bengtsson drogs med i en krasch mellan ryssen Evgeny Bobryshev och britten Tommy Searle. ”Fillibang” som var 17e på tidsträningen, jobbade på så gott han kunde och passerade elva förare för att gå i mål som 22a.