Sett till hur säsongen har utvecklat sig är det ingen överraskning att de tre supercrossmästarna heter Jason Anderson, Zach Osborne och Aaron Plessinger. Samtliga tre poängledare lyckades göra det de skulle under finalen i Las Vegas, den gångna helgen. Men tittar vi tillbaka några år är samtliga tre namn desto mer otroliga. 

När Aaron Plessinger föddes, i Hamilton, Ohio, den 25 januari 1996 gjorde han det till en pappa som året innan försvarat sin titel i Grand National Cross Country–mästerskapet. Att Aaron skulle köra motorcykel var det nog inget snack om, inte heller att han skulle bli enduroförare och köra GNCC.

Som elvaåring, 2007, vann han också GNCC för 85–kubikare, i åldersklassen 7–11 år. Ett mästerskap han också tog hem på samma kubik året därpå, men då i åldersklassen 12–13 år. En tredje titel i samma serie kom 2009 när han vann klassen Super Mini.

Proffsdebuten i GNCC gjorde han som 16–åring, 2012, när han körde in som tvåa i XC2 Pro Lites på Powerline Park, i St. Clairsville i hemmstaten Ohio. Det följande året vann han tävlingen på Steele Creek, den tredje rundan, och blev trea veckan efter på Big Buck.

 

 

Men vid sidan om satsningen på GNCC hade också Plessinger börjat göra sig ett namn som motocrossförare och samma år, 2013, vann han två Loretta Lynn’s. Det efter att pappa Scott insisterat på att Aaron skulle ge motocrossen en ärlig chans under ett år.

2014 gjorde han sedan succé som amatörförare i supercrossen, bland annat genom att vinna Daytona Amateur Supercross både på 250 och 450 samt Monster Cup Amateur All-Stars.

Och 2015 stod plötsligt Plessinger där som professionell supercross– och motocrossförare, körde till sig en total femteplats  i 250 West och blev utsedd till 250 AMA Supercross Rookie of the Year. På sommaren följde sedan en sjätteplats totalt i Lucas Oil Pro Motocross Championship, där han avslutade med en totalseger på Ironman, Indianapolis. Det gjorde att han också fick utmärkelsen som 250 AMA Pro Motocross Rookie of the Year.

Enduroföraren hade blivit supercross– och motocrosspecialist, men många satte ändå ett frågetecken för Plessingers möjlighet att bli en mästare. Det blandades och gav lite mycket, och inte minst sågs han som en liten spjuver. Alltid skrattandes.

Men det var just skrattet som drev honom. ”Jag är bara glad, det har jag alltid varit. Det är i princip det som driver mig och har alltid gjort. Att ha roligt och kunna vara glad. Det är så jag känner mig när jag ställer mig bakom grinden”, sa han på en presskonferens under 2017 efter att 2016 ha tagit karriärens första SX–seger och slutat som totaltvåa i 250 East bakom Malcolm Stewart.

 

 

Ytterligare en seger blev det –17, men Justin Hill var alltför överlägsen i 250 West–mästerskapet och Plessinger fick nöja sig med en tredjeplats totalt.

I år blev det på nytt West och även om vi räknade med att Plessinger skulle vara med där uppe så var det kanske Hill, Joey Savatgy, Shane Mcelrath eller Adam Cianciarulo som folk trodde på mest. Karriärens tredje seger kom dock redan i den andra rundan, efter att han blivit tvåa den första, och efter en något misslyckad Triple Crown–tävlingen den tredje vann Plessinger sedan två raka race och tog kommandot.

Ytterligare en seger under säsongen, karriärens sjätte, gjorde att han kom till finalen i Las Vegas med 13 poängs ledning över Cianciarulo närmast. Väl där gjorde Plessinger som vanligt inte någon kanonstart och var sedan så nära man kan kan komma att gå omkull en bit in i finalen. Men han redde ut det, körde i mål som åtta och tog hem titeln med två ynka poängs marginal.

Väl på podiet, som professionell mästare för första gången, passade han också på att fria till sin flickvän. Och han gjorde det förstås med ett stort leende.