Jason Anderson svarade för en fantastisk comeback och visade att han är en värdig mästare. Och när 250–klasserna för första gången i år ställdes mot varandra bjöds det på flera häftiga bataljer. Nu väntar påskvila. 

Den tolfte rundan av Monster Energy AMA Supercross Championship kördes i Indianapolis i lördags och i 450–klassen fick vi se en mäktig uppvisning av fransmannen Marvin Musquin. KTM–föraren tog starten och ledde från start till mål, segermarginalen blev inte mindre än en halvminut.

Eli Tomac hängde på till en början men kraschade på eget bevåg och såg ut att bryta när han blev sittande vid sidan av banan. Till slut körde han dock vidare och hängde fartmässigt med Musquin, men var varvet bakom.

 

 

Poängledaren Jason Anderson blev inblandad i en trasslig situation alldeles efter start och blev stående. När han väl kom igång låg han näst sist men började snabbt plocka placeringar. När han skulle om Chad Reed blev det problem men i övrigt tog sig Husqvarna–föraren genom fältet på ett mästerligt sätt.

Till slut hade han nått hela vägen fram till fjärde plats och hade det blivit ytterligare ett varv såg det ut som om han till och med skulle kunnat vara på pallen. Men fjärde betydde att han inte tappade mer än sju poäng till Musquin och med fem tävlingar kvar att köra har Anderson därför fortsatt 35 att gå på i jakten mot karriärens första 450–titel.

Bakom Musquin svarade Andersons teamkompis Dean Wilson för karriärens bästa insats i klassen när han körde in som tvåa. Wilson var både lättad och rörd efteråt, men också ångerfull efter att ha passerad Broc Tickle alltför aggressivt några varv från mål. Tilltaget såg Tickle, som då var tvåa, gå i backen.

Den sista pallplatsen kunde istället tas av vinnaren från Daytona, Justin Brayton, som också är fortsatt trea i sammandraget.

 

 

I 250–klassen ställdes de båda klasserna för första gången i år emot varandra. Och precis som för poängledaren i 450–klassen, Anderson, blev det en strulig inledning på finalen för poängledaren i 250 East, Zach Osborne. Osborne var också han näst sist när han väl kom iväg men lyckades precis som teamkompisen Andersons rädda en hel del poäng.

Osborne körde upp sig till sjua samtidigt som värsta konkurrenten Austin Forkner inte blev bättre än sexa och trean i poängställningen, Jordon Smith, hamnade just utanför pallen som fyra.

Den som såg ut att knappa in mest, och blanda sig i titelstriden på allvar, var Jeremy Martin som vann finalen och tog sin första seger i supercross sedan april 2016. Efteråt kom dock beskedet att Martin blir fråntagen sju poäng för att ha hoppat när sjukvårdsflaggan var ute.

 

 

Med tre race kvar av 250 East leder Osborne på 131, Forkner har 124, Smith 121 och Martin efter bestraffningen 112 istället för 119.

250 West–förarna var få i Indianapolis och än färre blev de när segraren från förra West–tävlingen, Justin Hill, tvingades ställa in sitt deltagande med sjukdom. Adam Cianciarulo imponerade mest under dagen och svarade för en fin final när han blev tvåa bakom Martin. Poängledaren Aaron Plessinger gjorde som vanligt ingen superstart men körde upp sig när banan blev uppkörd och blev femma.

Joey Savatgy och Shane McElrath, de båda andra förarna inblandade i titelfighten, hade tyngre kvällar. McElrath fastnade strax innan startkurvan och kom aldrig riktigt in i racet medan Savatgy kraschade när han låg med som sexa. Det slutade med en tiondeplats, Savatgy, respektive en trettonde, McElrath.

I sammandraget leder Plessinger fortsatt på 151, Savatgy är tvåa på 142, Cianciarulo trea på 139 och McElrath nu fyra på 127.