Rödplåtarna levererade senast: Jason Anderson vann trots en halvkass dag och Aaron Plessinger tog årets tredje seger trots sjukdom. I helgen är det dags för San Diego. Vi summerar det vi vet inför den sjätte rundan av Monster Energy AMA Supercross Championship.

• Eli Tomac är plötsligt längre bakom ledande Jason Anderson än han var efter de två första rundorna, där Kawasaki–föraren ”nollade”. Med två raka segrar från Anaheim 2 och Glendale fick Tomac återigen problem i Oakland, efter att ha gått omkull vid en incident med Justin Barcia. Barcias tilltag får ändå anses falla inom regelbokens gränser (han har gjort värre grejer) och att Tomac sedan tar sån tid på sig för att komma iväg, ja det får stå för honom. Men bli inte förvånade om Tomac studsar tillbaka med en ny seger i San Diego, i helgen.

 

 

• Jason Anderson vann tävlingen senast efter en häftig fight med Ken Roczen. Anderson hade kraschat vådligt på tidskvalet, gjort ett mindre bra kvalheat och en inte klockren start i finalen. Trots det drygar han alltså ut sin totalledning. Roczen är med där uppe men segrarna saknas fortfarande, trots att han under året lett hela 25 varv – att jämföra med de två segrar som Anderson dragit ihop genom att bara ha lett 10 varv.

 

 

• Bakom tog Blake Baggett årets första pallplats, Marvin Musquin blev fyra trots att han varit omkull vid en incident med Anderson som var mer tveksam än den med Tomac och Barcia. Musquin var inte helt nöjd med träningskompisens passering efteråt… Barcia slutade femma och Seely, som ledde i elva varv, fick nöja sig med en sjätteplats efter att ha tappat ledningen på eget bevåg.

• I sammandraget har Anderson, med röd nummerplåt, 15 poäng ner till Roczen och Barcia är ytterligare två bakom som trea.

• Som ni hör är alltså såväl Tomac som Musquin tillbaka efter sina skador, även Dean Wilson är tillbaka men har inte hittat upp topp–10 ännu. Tyler Bowers kraschade spektakulärt senast men kommer testa köra igen till helgen. Matt Bisceglia kraschade i Glendale, missade Oakland och kommer missa också San Diego.

 

 

• För 250 West–klassen blir San Diego den sista tävlingen på några veckor. Nästa helg drar vi nämligen österut och välkomnar istället Zach Osborne och de andra i 250 East.

• Aaron Plessinger imponerade senast när han trots sjukdom lyckades köra hem sin tredje seger för året. Yamaha–föraren var helt slut när han gick i mål och orkade inte ens dansa efteråt. Presskonferensen tvingades han också stå över. Plessinger har nu åtta poäng ner till Joey Savatgy i sammandraget.

 

 

• Savatgy slutade tvåa i Oakland efter en häftig fight med Justin Hill, den regerande mästaren i klassen som vi för första gången den här säsongen såg vara med där framme och dra. Hill tog också en pallplats som trea och Savatgy var inte långt borta. I sammandraget är dock Suzuki–föraren redan 39 poäng bakom Plessinger.

• Adam Cianciarulo visade återigen att han kanske är den snabbaste i klassen när allt stämmer. Men inte sällan så är det ju något som inte stämmer för Kawasaki-föraren under finalerna. Den här gången var det starten och efter att ha varit 19:e efter första varvet är det svårt att vinna. Cianciarulo slutade som sjua och är totalfyra på 93 poäng, 25 bakom Plessinger.

 

 

• En annan som tappade mark i totalen var Shane McElrath, som kraschade men kom tillbaka. Dock inte längre än till en 15:e plats. Trots debaklet var KTM–föraren nöjd med sin körning.

• Skadeläget på 250–förarna då? Ja, rookien Justin Starling är fortfarande borta efter sin krasch under den andra rundan. Möjligtvis kan han komma tillbaka när West–klassen återkommer med en East/West Shootout i Indianapolis, i slutet av mars. Också Mitchell Oldenburg är tveksam till start efter ha kraschat två helger i rad och skadad sin vänsterarm vid båda tillfällena.