Samtliga tre klasser i Monster Energy AMA Supercross Champions lever inför avgörande. I alla fall i teorin. Och på lördag, i Las Vegas, är det dags. Vi ger er förutsättningarna inför finalen. 

• Den näst sista rundan i Salt Lake City var dramatisk, när poängledaren Jason Anderson hade möjlighet att avgöra 450–klassen men istället tidigt tvingades i depå för att byta framhjul och bara fick med sig sex poäng. Samtidigt som jagande Marvin Musquin vann tävlingen före Eli Tomac och Blake Baggett.

 

 

• Tråkigt för Anderson, roligare för oss som ville ha åtminstone lite spänning i Las Vegas. Musquin plockade in 20 av de 34 poäng han var bakom men det återstår alltså 14. Skulle Musquin vinna behöver Andersson ta 13 poäng. En tiondeplats räcker således. Skulle han bli elva samtidigt som Musquin vinner hamnar de båda på samma poäng och då tar fransmannen hem det.

 

 

• Med en runda kvar står nämligen Anderson och Musquin på fyra segrar var, båda har dessutom fyra andraplatser var och lika många tredjeplatser – tre. Först fjärdeplatserna skiljer förarna åt, där Andersson har tre mot Musquins en. Men som sagt – skulle Musquin vinna och förarna hamnar på samma poäng vinner alltså KTM–föraren på fler segrar. Det samma gäller scenariot om fransmannen blir tvåa eller trea och slutar på samma poäng som Anderson. Skulle Musquin bli fyra eller sämre (han måste bli som sämst åtta för en teoretisk chans att gå förbi) och förarna hamnar på samma poäng kommer dock Anderson vinna, på fler fjärdeplatser.

 

 

• I 250 East behöver Zach Osborne tolv poäng för att hålla Jordon Smith bakom sig och försvara sin titel. Alltså kan han som sämst bli elva i det fall att Smith skulle vinna. Också Jeremy Martin har faktiskt en teoretisk chans att nå titeln. Skulle Martin vinna hamnar han på 183 poäng. Osborne har 180, men tre segrar och Martin kan bara komma upp i två (kom ihåg att han, poängmässigt,  blev av med den i Indianapolis), och därför räcker en 20:e plats för Husqvarna–föraren för att hålla Martin bakom sig.

 

 

• Mest spännande, om än inte heller här jättespännande, är det kanske i 250 West, där poängledaren Aaron Plessinger fick nöja sig med en fjärdeplats senast i Salt Lake City. Närmast jagande Adam Cianciarulo blev två och plockade in fyra, men skulle nog behövt de där tre ytterligare han hade fått för en seger. Nu räcker en tiondeplats för Plessinger i det fall Cianciarulo skulle ta säsongens första seger.

• Också Joey Savatgy och Shane Mcelrath har en teoretisk chans till titeln. Savatgy har 22 poäng upp till Plessinger och 9 till Cianciarulo. Han måste vinna samtidigt som Plessinger blir som bäst 20:e och Cianciarulo som bäst sexa. Mcelrath måste vinna och samtidigt se till att Plessinger blir sist och Cianciarulo som bäst nia.