Podcast och text. Race Magazine bjuder på både och inför den åttonde rundan av Moster Energy AMA Supercross Championship, som körs i Tampa i helgen. Vad har vi att vänta oss egentligen?

• Vi börjar med Club MXStar Fantasy Podcast, i samarbete med Race Magazine, där ett sprillans nytt avsnitt finns ute nu och hittas här. Alternativt lyssnar ni direkt här på sidan, nedan. Vi pratar supercross i allmänhet och Pulp MX Fantasy i synnerhet.

 

 

• 250 East inledde tävlandet i Dallas förra helgen och det blev definitivt en händelserik premiär. Martin Davalos, Austin Forkner och Dylan Ferrandis imponerade mest under tidskval och kvalheat, men var sedan alla inblandade i en vådlig startkrasch efter att Josh Osby och Jordon Smith inte kunnat hålla igen på innern.

• Regerande mästaren Zach Osborne, Rockstar Energy Husqvarna, lyckades precis undvika kraschen men la sig sedan på eget bevåg. Trots det kunde han ta sig upp och vinna, närmast före Star Racing Yamaha Yamahalubes Colt Nichols och JGR Suzukis Jimmy Decotis. Geico Hondas RJ Hampshire, som länge ledde finalen, lyckades till slut bara bli fyra.

 

 

• Davalos reste sig aldrig efter startkraschen, Ferrandis slet med en mörbultat hoj och blev bara artonde, medan Forkner tog sig upp till sjua. Också titelutmanare som Jeremy Martin, femma, Jordon Smith, sexa, tappade värdefulla poäng mot Osborne.

• Sean Cantrell, TLD KTM, körde som bästa rookie in på en åttonde plats och visade sig vara en frisk fläkt.

• Skadeläget inför 250 East andra runda i Tampa till helgen är att Jon Ames saknas efter en otäck frontalkrock (!) med Chaz Broden i Dallas. Ames blir borta åtminstone tolv veckor medan Broden hade mer tur och väntas starta redan till helgen. Rockstar Husqvarnas Michael Mosiman drog sig en hjärnskakning på träning och missade premiären, han kommer inte heller till start i helgen. Osäkert läge också på Cameron McAdoo som efter en incident med Kyle Peters på första varvet i Dallas körde upp sig och blev 13:e man. Dock med en ”mindre fraktur i handen” efter kraschen.

 

 

• 450–klassen då? Ja, Monster Energy KAwasakis Eli Tomac gjorde som vi är vana se honom göra – kom tillbaka efter ett par tunga helger och vann. Tomac var snabbast på tidskvalet, vann sitt heat, tog en holeshot i finalen, checkade ut och ledde från start till mål utan att bli riktigt utmanad. Tomac har lett mer än dubbelt så många som varv som Jason Anderson i år och har lika många segrar. Men det betyder föga när han i tabellen är 70 poäng efter.

• Jason Anderson, Rockstar Energy Husqvarna, hade i sin tur inte den bästa av helger. Trots det körde han in som fyra och har en 36 poäng stor ledning i fighten om titeln. Tvåa är Cole Seely, som blev femma, och trea Blake Baggett, som för tredje helgen i följd körde in som just trea.

 

 

• Efter att en av Andersons främsta utmanare försvunnit i San Diego, Ken Roczen, försvann en ny i Dallas – Justin Barcia, som låg tvåa inför tävlingen. Barcia, som förlängt med Factory Yamaha till slutet av säsongen, ådrog sig en fraktur i handen efter att ha blivit landad på av Tyler Bowers i kvalheatet.

• Red Bull KTM’s Marvin Musquin är nu uppe som fyra i sammandraget efter att ha missat den andra rundan. Musquin blev för andra helgen i rad tvåa och är bara fem poäng från andraplatsen. Å andra sidan 41 bakom Anderson.

 

 

• Tre 250 West–förare körde tävlingen i Dallas – Kyle Chisholm på en 450, medan Cole Martinez och Justin Starling körde sina 250–hojar. Både Chisholm och Martinez kvalade in till finalen, där Chisholm blev så bra som 13:e. Till helgen kommer vi också få se Justin Hill i klassen, på en 450 Suzuki från JGR.

• Borta i Tampa är som sagt Roczen och Barcia, efter Dallas saknas också Josh Grant som bröt ett ben. Tyler Bowers ersätter förresten i Monster Energy Kawasaki. Inte heller Alex Ray kommer till start efter en krasch på träning i veckan och borta sedan tidigare är Jake Weimer och Justin Bogle. Matt Bisceglia väntas dock tillbaka efter att ha missat tre rundor. Också vår svenske stjärna Fredrik Norén har ju sedan tidigare meddelat att han missar hela säsongen med såväl knä– som handskada.

Race tippar Tampa

450: 1. Eli Tomac, 2. Jason Anderson, 3. Marvin Musquin.
250: 1. Dylan Ferrandis, 2. Austin Forkner, 3. Zach Osborne.