Det svenska skollaget med Alvin Östlund, Anton Gole och Rasmus ”Musse” Andersson blev tvåa vid den prestigefyllda juniortävlingen Coupe de L`Avenir i belgiska Baisieux.

 

Coupe de L`Avenir är numera tre olika lagtävlingar, sedan 85-klassen tillkom 2006 och 65-klassen i fjol. Det blev Tyskland som vann 65-klassen efter en imponerande trippelseger av Simon Längenfelder. Men även vår Teddy Jondell körde strålande och blev totaltrea bakom Belgiens Liam Everts. De två internationellt oprövade Liam Åkerlund och Maximilian Osbeck svarade för friska körningar och Sverige blev lagfyra.
Vårt 85-lag försvann redan på lördagens tidskval, när Tim Edberg vurpade och bröt en arm. Emil Jönrup och Filip Olsson försvarade Sveriges färger fint men vi slutade tolva, Emil blev fyra individuellt men Filip bröt sista med med maskinfel. Finland tog en överlägsen lagseger före Tyskland och Frankrike.
Belgien vann klart före Sverige i stora klassen, men detta blev det bästa resultatet sedan MX-Gymnasiet tagit över och alltid skickar ett skollag. För att undvika krasch tvingades Alvin bromsa i startsvängen och kom efter. Han fick problem med 450-förarna som stängde väl och slutade femma i första. Det andra heatet dominerade Alvin fullständigt och i det sista blev han tvåa bakom den individuelle vinnaren Nathan Renkens.
Anton började med en tiondeplats men blev sexa i andra, efter en mycket snygg körning. I det tredje låg han sjua och hade chans att ta de två framför men kraschade ordentligt. Anton kom dock upp och körde in som 13e. Debutanten ”Musse” var 18e i första och körde fint in som 15e i andra. I det tredje tappade han lite mot slutet och blev 21a.
Finland hade samma lag som i Motocross of Nations men Valteri Malin, som satte snabbaste kvaltid, blev skadad i första heatet.
Förutom Renkers ingick Daymond Martens och Jago Geerts i segrande belgiska laget. Lettland blev trea före Storbritannien. Apropå Lettland så exploderade en gasoltub hos en lettisk 85-förare. Pojken fick så svåra brännskador att han fördes till Belgiens specialsjukhus för brännskadade.