När vinterns lördagstävlingar på kaliforniska Glen Helen började var det flera svenskar på plats, bäst för dagen lyckades Gävles Simon Svärdström. Här kommer en rapport från Lars ”Amerika-Lasse” Larsson.

Ett svenskt team från RG-3 fjädring är på plats hos MXHeaven i södra Kalifornien, från vänster Nisse Källström, Mats Nilsson och Simon Svärdström. Photo by Dan Alamangos, courtesy of Motocross Action

Lördag 19/11. Jaha, så var det vanligt REM race på Glen Helen vilket betyder uppstigning Kl. 05.00 etc etc. Men det var faktiskt inte helt vanligt då det dels bjöds på en helt ny dragning av banan och roligast av allt lite svensk fägring bestående av Gävles Simon Svärdström, Söderhamns Nisse Källström och Kristoffer Palm.
Dessa ungdomar skötte sig väldigt bra, Simon och Nisse åkte två klasser var och lär sova sött i natt med tanke på att dagens tävlingar endast hade fem heat som kördes två gånger utan paus så det var knappt dom hann byta glasögon innan det var dags igen.
250 Intermediate klassen (klassen under PRO) vanns av Daniel Meynet och tvåa var Simon med placeringarna 3-3, tredje platsen togs av Ryan Surratt, son till tidigare mycket duktiga Willy Surrat från den tiden det begav sig här borta. Fyra var Max Groom med verklig svensk anknytning då mamma Marika är så svensk man kan bli från Järfälla. Nisse var femma efter lite strul med några marksyningar men förövrigt bra åkning.
Kristoffer Palm vann 450 Intermediate klassen som för övrigt startade samtidigt som 250 grabbarna men var dock ”avhängd” av dom andra ”swedes”.
Open Intermediate, här kör man med vilken kubik man vill, vanns av Simon genom dubbelseger i heaten. Tvåa var segraren från 250-klassen Meynet och trea var Nisse. Verkligen kul att se pojkarna och hur dom går in för detta.
Det var dock förvånande att se att pappa Hasse Källström ej är med på detta äventyr men på frågan om detta till Nisse så blev svaret ”han e flygrädd”!
En annan svensk som skulle ha kört detta race var Viktor Björklund, men tyvärr så slog han sig lite grand under gårdagens träning då han körde med Ryan Hughes som instruktör.
Det blir 2-3 dagars vila för Västeråsaren innan den fortsatta träningen inför Supercrossen’s start i Januari. Viktor får också snart över en träningskompis då Filip Thuresson snart ansluter, det skall bli en riktig kul ”vinter” här borta tycker jag och jag börjar fundera på om Mats Nilsson kommer att få sällskap i ”klubben” som ensam i att kvala in till en final i supercrossen?
Undertecknad, som inte har förstånd att sluta med denna roliga sport, slutade tvåa i 60+ expertklassen. Men gubben som vann fyllde just 60 så det var väl inte så illa ”pinkat”?