Isak Gifting slutade totalfyra i MX2, när Hawkstone International avgjordes i dag. Men det var en debut för sitt nya KTM–team som lovade mer. Svensken vann nämligen det första heat, före titelfavoriten Tom Vialle och Husqvarnas fabriksförare Kay De Wolf. Också August Frisk imponerade med en seger i England, när han vann det första av tre 125–heat. 

Den allra sista internationella försäsongstävlingen inför MXGP–premiären avgjordes idag på Hawkstone Park i England, dit fyra svenskar tagit sig. Allra mest intressant var kanske att se Isak Gifting och Tim Edberg i MX2, som båda tävlingsdebuterade för sina respektive nya VM–team. Och Gifting var den som imponerade mest.

Hitachi KTM Fuelled by Milwaukee-föraren vann lite överraskande det förta heatet, efter att ha varit fyra på tidskvalet. Gifting segrade dryga fem sekunder före 2020 års världsmästare Tom Vialle, och det efter ett par sista varv i världsklass – svensken var tio sekunder bakom som trea med två varv kvar, men kunde alltså till slut segra. 

Conrad Mewse, som inledde försäsongen som teamkompis med Gifting men sedan tvingades lämna KTM–teamet och nu kör i privat regi, slutade trea. Ett helt okej heat också för Edberg, som debuterade för sitt nygamla Yamaha–team Riley Jumbo och blev sjua.

Andra heatet såg Gifting starta runt femma, men den här gången hade han ingenting med segerstriden att göra. Till slut kunde svensken landa som sexa, vilket innebar en total fjärdeplats i MX2 bakom Mewse, som vann andra heatet, De Wolf och Vialle. Än tuffare sedan för Gifting i den fristående superfinalen, där han blev inblandad i en startkrasch och tvingades bryta omgående. Tim Edbergs dag slutade också med ett brutet heat, Yamaha–föraren gjorde en dålig start i andra MX2–heatet och tvingades kliva av redan på första varvet. 

I MX1 fick vi se Jeff Oxelmark komma till start. Oxelmark fortsätter representera JWR Honda i år och fortsätter dessutom satsa på EMX Open–serien. Svensken kunde i första heatet köra in som 14:e, och efter en 15:e plats i andra blev han 14:e totalt. Oxelmark fick därmed starta i Superheatet, där han slutade som 16:e man.

I toppen av MX1 var ingenting sig likt från första till andra heatet. I första vann Brian Bogers före Glenn Goldenhoff, Harri Kullas, Calvin Vlaanderen och Ben Watson. I andra segrade Brent Van Doninck överraskande före Thomas Kjer Olsen, Shaun Simpson, Watson och Arminas Jasikonis. Totalt kunde Bogers ändå vinna, närmast före Coldenhoff och Kjer Olsen. Superfinalen såg sedan Coldenhoff i topp, före Watson, Bogers, Kjer Olsen och De Wolf, som var bäste MX2–förare.

Förutom Gifting kunde vi med blågula ögon också glädja oss åt August Frisk i 125–klassen. KTM Scandinavia–föraren vann det första heatet närmast före finske Kasimir Hindesson, i ett startfält som annars dominerades av britter. Frisk följde upp med två tredjeplatser och blev därmed totaltvåa på samma poäng som segrande Joe Brookes, som vann tredje och sista heatet. Hindesson blev trea.