Jan-Einar Oxelmark vann sin klass vid REM-tävlingarna på Glen Helen, precis som sonen Pierre och sonsonen Jeff. Foto: Jody Wiesel

Det var riktigt roligt på REM-tävlingarna som körs på Glen Helen Raceway på lördagen. Svenskt deltagande nästan i varje heat och seger för Jan-Einar, sonen Pierre och sonsonen Jeff Oxelmark.

Men oj vilken lång dag som började som vanligt klockan 05.00 med ett par timmars bilfärd, två träningar och två heat för att sen slänga sig i bilen och ”blydojan på gaspedalen” för att hinna hem till livesändningen från supercrossen i Atlanta! (och i brevlådan låg nya numret av Race) Inte lätt för en gammal gubbe. Nåväl roligt är det som alltid med motocross och riktigt fina tävlingar var det. Supercrossen har ju nu börjat på östkusten i USA och då dyker det direkt upp en del fabriksförare på dom lokala racen, det gäller ju att inte ”stå stilla”.
Om vi börjar med Proffsklassen (250) så stod TroyLee/ProCircuits fabriksförare Travis Baker på grinden och väntade på Viktor Björklund, där stod även 500-klassen med Rockstars Broc Shoemaker, Sean Collier och Andreas Övgård. Man blandar klasserna på grinden men separerar dom i prislistorna. Full fart blev det, Travis missade lite i starten så det tog några varv innan han fick kontakt med Viktor men där tog det tid, han fick nöta på i flera varv innan han lyckades pressa sin fabrikshoj förbi Viktors standard grejor.
Riktigt kul att se detta och när sen Trevers hoj la av i andra heatet så stod Viktor som segrare i 250 Pro. Shoemaker och Collier var inte mycket att göra åt på sina större maskiner men Övgård låg på bra och tog tredjeplatsen. Övgård deltog även i Open Intermidiate ihop med Bålstas stolthet Dennis Vidén och Team Mafi’s Calle Bengtsson som är här med sin tränare, flerfaldige svenske mästaren Stefan Andersson. Resultatet i denna klass blev Övgård trea, Vidén fyra och Calle B femma. Vidén åkte sedan 450 Intermidiate, som han vann och Calle åkte 125 Intermidiate och vann densamma.
Tre generationer Oxelmark från Nynäshamn fanns även på plats. ”Gammelfar” Jan-Einar fick dagen till ära ”dispens” att åka i 60-års klassen fastän han inte fyller förrän nästa vecka och var ofin nog att tacka med att i andra svängen (i bägge heaten) ta en riktig ”ytterrökare” och passera undertecknad som fick till två kanonstarter och sedan försvinna. Sonen Pierre ville inte vara sämre han utan vann Vet Intermidiate  och sonsonen Jeff avslutade familjens trippel med att vinna 85-klassen. Själv klarade jag av tredjeplatsen, efter att blivit omkörd av ytterligare en ”yngling” just fyllda 60.

Lars ”Amerikalasse” Larsson