Anton Gole går från klarhet till klarhet i Motocross–EM’s 250-klass. Spaniens GP i Talavera betydde första pallplatsen för Husqvarna–föraren. I VM–klasserna plockade Alvin Östlund elva nya poäng.

Svensk motocross lever verkligen. I svallvågorna av Alvin Östlund suveräna start på årets VM har Anton Gole gjort det smått fantastiskt i europamästerskapets 250–klass under de senaste tävlingarna. Getinge–föraren inledde lite blygsamt med att plocka 30 poäng totalt under de två första tävlingarna, innan han slog till med en tredjeplats i första heatet på Teutschentahl. Totalt 29 poäng blev det där och 24 nya kom i italienska Arco förra helgen.

Nu höjde sig Gole ytterligare ett snäpp, när MXGP och EM besökte spanska Talavera de la Reina i helgen. En sjundeplats i första heatet blev en andra i det andra, för en total tredjeplats och för första gången fick alltså Gole kliva upp på EM–pallen.

Danske Tomas Kjer Olsen tog två nya segrar och totalvann för tredje gången på fem försök, när halva säsongen nu är körd. Dansken har en stor ledning i sammandraget – 65 poäng före australiern Hunter Lawrence. Gole är sjua på 119 inkörda.

I 125–EM tog sig Rasmus Håkansson och Arvid Lüning vidare till final, men lyckades där inte plocka några poäng. Italienaren Gianluca Facchetti vann tävlingen, men det är belgaren Jago Geerts som leder sammandraget.

 

Alvin Östlund är med som tolva i MX2–sammandraget. Foto: Yamaha Racing
Alvin Östlund är med som tolva i MX2–sammandraget. Foto: Yamaha Racing

 

Alvin Östlund körde in elva nya poäng i MX2–VM. Östlund kvalade in på en fin sjundeplats och blev sedan tolva i söndagens första final. I andra låg han med som femtonde länge, innan en vurpa såg svensken tappa placeringar över de två sista varven för en slutlig artonde.

Jeffrey Herlings dubbelvann igen och har hittills bara tappat tre poäng när halva VM–säsongen är körd. Holländaren har 122 poäng ner till tvåan Jeremy Seewer, som missade pallen i Spanien. Med sig där fick Herlings istället fransmannen Benoit Paturel och teamkompisen Pauls Jonass. Jonass är trea i tabellen, med Paturel som fyra. Östlund är kvar som tolva, med 141 inkörda poäng.

I MXGP var den regerande MX2–världsmästaren Tim Gajser tillbaka som suverän. Efter två tävlingar utan heatseger kom slovenens sjunde och åttonde, när han för andra gången i år tog en dubbelseger. Romain Febvre hade det tungt efter att ha blivit påkörd av Tony Cairoli i kvalet, men slet hårt och fick med sig 30 poäng.

Max Nagl slutade tvåa, med dubbla andraplatser, och Hondas Gautier Paulin tog en efterlängtad pallplats som trea. I sammandraget har Gajser nu 24 poäng ner till Febvre, Cairoli tappade mark också han och är ytterligare 23 bakom.

 

Dubbelt Honda på pallen i MXGP – Tim Gajser som segrare och Gautier Paulin som trea. Foto: HRC
Dubbelt Honda på pallen i MXGP – Tim Gajser som segrare och Gautier Paulin som trea. Foto: HRC