250 West–serien är tillbaka. Eli Tomac har en realistisk möjlighet att ta sig upp i poängledning. Och så ställer vi oss frågan om Dungey/Reed–såpan är klar eller om det kommer ett avsnitt till? Vi ger er allt ni behöver veta inför den fjortonde rundan av AMA Monster Energy Supercross Championship. 

• Det har funnits att prata om i veckan, efter vad som hände mellan Chad Reed och Ryan Dungey i St Louis. För er som missat soppan kallade Dungey Reed för ”omogen” i en tv–sänd intervju efter sin heatseger. Reed hade då sneddat in framför den regerande mästarna i en whoopiessektion och lite senare tryckt till honom, regelrätt men bestämt, i en tight kurva. Bakgrunden till att Reed körde så tufft ska enligt ryktet vara att han tyckte Dungey orsakade den startkrasch för ett par helger sen när Reed slog sig lika blå som cykeln han sitter på. Väl i finalracet senast fortsatte fighten (måhända för att 35–åringen inte gillade att bli kallad omogen) när Dungey skulle varva Reed, som helt ignorerade blåflagg, stannade kvar i idealspåret och sinkade därmed KTM–föraren, som var på jakt efetr Eli Tomac, rejält. Dungey var på presskonferensen efteråt närmast uppgiven över Yamaha–förarens agerande.

 

 

• För att inte ha släppt förbi Dungey trots en mängd blåflaggor bestraffades Reed med fem poängs avdrag och 5000 dollar i böter. En bestraffning australiern med sin misslyckade säsong och välfyllda bankkonto inte ens behöver blinka åt. Om det nu inte är så att hans stolthet kräver att han ska få sista ordet. Då har vi inte sett sista delen av den här såpan och fortsättning kan mycket väl följa i Seattle till helgen.

 

 

• Eli Tomac vann i St. Louis sin femte raka supercrosstävling. Dungeys poängövertag som var 27 poäng när halva serien var körd är nu nere i bara fyra. Dungey är pressad och han verkar inte hantera det perfekt. Samtidigt som vi måste konstatera att han inte alls har samma fart i år som han visat upp de senaste två säsongerna. Skulle Tomac ta en sjätte raka och Dungey inte är närmast bakom så har vi en ny totalledare med tre rundor kvar.

• Intressant fakta är att Dungey varit på pallen elva gånger av tretton i år, men bara har två segrar. Tomac har varit på pallen nio av tretton, men av dem nio är åtta segrar.

• Dungeys teamkompis Marvin Musquin tog tredje raka pallplatasen, som också betydde säsongens åttonde. Men bara en seger gör att han är dryga 40 poäng efter toppduon.

 

Jordon Smith tog andra raka senast och knaprade in på Joey Savatgy. Foto: Cudby/KTM

 

• Tomac teamkompis Josh Grant gjorde sin resultatmässigt bästa insats för säsongen senast och blev femma, närmast bakom Jason Anderson (bästa insatsen sen Daytona) och just framför Cole Seely (tillbaka topp–6 för tolfte gången). Också Malcolm Stewart svarade för säsongens poängbästa insats med en niondeplats.

• Saknas i 450–gänget till helgen gör Mike Alessi, som också missade St. Louis efter en krasch under torsdagens uppvisningsvarv som resulterade i ett brutet nyckelben. Sedan tidigare saknas Ken Roczen, Trey Canard, Jimmy Albertson, Colton Aeck, Dustin Pipes och Weston Peick.

• 250 East–gänget får efter sju raka tävlingshelger nu vila i tre. Jordon Smith tog andra raka senast och knaprade in tre poäng på totalledaren Joey Savatgy. Bara sex skiljer nu. Zach OSborne och Adam Cianciarulo får dock gå till vila med än fler poäng upp till Savatgy. Osborne är tolv bakom och Ciaciarulo arton.

 

 

• Fredrik Norén blev 15:e man, körde in sex nya poäng och är på en sammanlagd 17:e plats. Direkt efter St. Louis passade svensken på att operera armbågen, som han haft problem med under flera tävlingar nu. Han väntas vara tillbaka till de två sista East–tävlingarna i New Jersey och Las Vegas.

• Efter sju veckors uppehåll från tävlingsbanan hälsar vi istället 250 West–gänget välkomna tillbaka. Som ni kanske minns skaffade sig Justin Hill ett rejält poängövertag när han vann sin fjärde raka i Arlington, samtidigt som störste konkurrenten Shane Mcelrath tvingades bryta med maskinproblem. Hill har 138 och är 21 före tvåan Aaron Plessinger, med Mcelrath, som vann de båda första tävlingarna innan Hill tog över, ytterligare fyra bakom.

 

250 West–mästerskapet är tillbaka i hetluften. Foto: Cudby/KTM

 

• Rookien Austin Forkner har varit på pallen två gånger, trea i Phoenix och tvåa i Arlington, under sin debutsäsong och är på en total sjätteplats i sammandraget. Kawasaki–föraren, och teamkompisen till Hill, missar dock helgens tävling efter att ha kraschat på träning tidigare i veckan och skadat höften.

• Också Jeremy Martin, som gjorde ett så fint inhopp i 450–serien efter sin misslyckade 250–säsong, missar Seattle efter en krasch på motocrossbanan, där han testade för Geico Honda inför utomhussäsongen.

• Sedan tidigare är Phil Nicoletti, Benny Bloss och Tyler Bowers borta och ingen av de är tillräckligt friska ännu för att ställa upp i Seattle.

 

Kan Shane Mcelrath hämta igen det han tappade efter maskinstrulet senast? Foto: Cudby/KTM